Bývalá fara v Nebanicích se promění v moderní školu

6. říjen 2021 08:35

V Nebanicích na Chebsku by měla v budoucnu vzniknout nová, takzvaná Svobodná škola. Bude netradiční nejen svým konceptem, ale i umístěním. Vzniká totiž v budově bývalé fary.

Do bývalé fary v Nebanicích na Chebsku se sice pomalu vrací život, původním účelům už ale budova sloužit nebude. Manželský pár, který nově objekt zakoupil, s ním má teď jiné plány. Chce tam zřídit zařízení na principu nezávislých internátních škol z Velké Británie, kde se děti realizují na základě vnitřní motivace.

Podobný projekt zatím v kraji nemá obdoby. „Škola je postavená na principu nenásilné komunikace, která vede děti k nějakému respektu, samostatnosti a svobodě, hodně podporuje vnitřní motivaci. Každý má nadání na něco jiného a to chceme v dětech podporovat,“ uvedla za spolek Základní škola Svobody Nebanice Jarmila Klimešová.

Jak se ukázalo, proměna zdevastované fary na moderní vzdělávací zařízení ale není jednoduchá a nějaký čas potrvá. Řádnému založení školy momentálně brání hlavně zchátralý stav objektu. „Na několika místech ze střechy zatéká, potřebujeme opravit střechu, okna, všechny vnitřky,“ popsal majitel budovy Jan Hucko.

Se záchranou budovy pomáhají místní dobrovolníci. „Sháníme peníze na tu rekonstrukci a jakoukoliv pomoc, jak materiální nebo přiložit ruce k dílu, abychom mohli školu založit,“ řekla Klimešová. „Z vybraných peněz bychom chtěli zrekonstruovat jen několik tříd, abychom měli prostor, kde se scházet. Pokud bychom měli dostatečně zrekonstruované prostory, mohli bychom požádat o založení školy,“ doplnil Hucko.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio