Bylinkářka Ivana Tischlerová věří prověřeným znalostem, ne pověrám

19. červen 2019

Svatojánské kvítí sbírá a k němu spoustu dalších bylinek. V kouzelnou moc bylin trhaných na svatého Jana a svěcených v kostele nevěří. V uzdravující moc bylin jako takových prověřenou zkušenostmi i výzkumy ano.

„Teď ty bylinky mají úžasnou sílu, dělá to i sluníčko. Bylo vědecky prokázáno, že ve slunečných dnech mají rostliny daleko víc účinných látek, než když je pod mrakem,“ říká bylinkářka, která se v tomto období vydává na sběr bylinek každodenně. Chodí na ně do lesa, na louku, ale také do své zahrady, ve které nashromáždila úctyhodných 250 druhů léčivek.

Přednost dává bylinkám, které jsou doma u nás nebo jinde v Evropě, přesto je na její zahradě k vidění i exotika: „Mám ráda čínské a ruské bylinky, ty jsou hodně prozkoumané, protože jak v Rusku tak v Číně se dává hodně peněz na výzkum léčivých rostlin. Tudíž o nich paradoxně víme mnohem víc, než o těch našich běžných českých.“

Léčbu kterých zdravotních potíží podpoří třezalka, černý bez, divizna nebo heřmánek? Jak si připravit bylinné víno? Které bylinky rozproudí lymfu a podpoří metabolismus a hubnutí? A které zaberou při otocích z horka, dýchavičnosti a nadměrném pocení? Poslechněte si bylinkářskou poradnu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio