Bublavské záchranné stanici pomáhá SOS box na zraněná zvířata

11. říjen 2017

Záchranná stanice Drosera v Bublavě používá SOS box, kam lidé mohou dávat v době nepřítomnosti personálu zraněná zvířata. Zvířecí varianta babyboxu už pomohla téměř třicítce zraněných nebo opuštěných zvířat.

SOS box je dřevěná bedna, ve které je umístěn přepravní box na zvířata. Vejdou se tam až zvířata velikosti psa nebo lišky.

„Využíváme ho, když tu nikdo není. Na svoz zvířat jsem většinou sám, a když tu nejsem, mohou lidé nalezené zvíře dát do boxu. Začalo to kosem, bylo tam i lišče, ježci nebo dokonce i pes, i když nejsme útulek pro psy," uvedl vedoucí stanice Vladimír Tomáš Smolík.

Lidé už tam podle něj dali 28 zvířat. Právě nyní je období, kdy lidé nacházejí a snaží se zachránit právě malé ježky.

Drosera se ale snaží především zachránit zraněná zvířata. Slouží tak jako zvířecí nemocnice. Okolo 70 procent zvířat, která se do stanice dostanou, se vrací do přírody. Zůstávají jen ta, která by v přírodě už nepřežila.

Stanice, která se před třemi lety přestěhovala na nové místo na kraji obce, plánuje úpravy, které by poskytly lidem možnost se na zvířata i podívat. Zatím to možné není. Venkovní voliéry a možnost, aby lidé přispěli na provoz, by mohly pomoci i stanici, která žije hlavně z darů sponzorů a práci dobrovolníků.


Zde se nachází záchranná stanice Drosera
zdroj: ČTK
Spustit audio