Bubeník Katapultu Tolja Kohout by slavil 75. narozeniny

9. září 2021

Vzpomínáme na legendárního českého bubeníka Tolju Kohouta. Jeho bezchybnou hru milovaly tisíce fanoušků skupiny Katapult, se kterou nahrál většinu jejích hitů.

Katapult, Skupina Františka Ringo Čecha, The Primitives Group, Energit, Etc…, The Rebels, CK Vocal – tam všude zanechal své stopy vynikající český bubeník Tolja Kohout, vlastním jménem Anatoli Miloslavovič Kohout. Byl i vyhledávaným studiovým hráčem. Kdo ho znal, ví, jaký to byl pohodový kluk s věčným úsměvem. Nejvíce svého času věnoval skupině Katapult.

Začalo to v roce 1975. Plzeňská skupina Mahagon tehdy musela změnit jméno. Orgány moci ji totiž přinutily zákazem hraní v tehdejším Západočeském kraji odejít jinam. Mahagon se tedy přemístil do Prahy a musel si změnit jméno, protože zde už jeden Mahagon existoval. Tehdy se zde rozpadla skupina Katapult a bubeník Anatoli Kohout, který z ní k plzeňskému Mahagonu nastoupil, si toto jméno přinesl sebou. Nikdo z bývalých hráčů starého Katapultu neprotestoval a tak vznikla budoucí legenda českého roku, skupina Katapult, ve složení Oldřich Říha – kytara, foukací harmonika a zpěv, Jiří Dědek Šindelář – baskytara a zpěv a bubeník Anatoli Kohout. Skupina si prošla mnohými zvraty, ale stále letěla dál silou projektilu vrženého skutečným katapultem.

Bubeník Anatoli Kohout emigroval v 80. letech do Anglie, kde si založil obchod s hudebními nástroji a dodával je i českým zájemcům. Po revoluci hrál s Katapultem až do smrti v roce 2007, bylo mu 61 let. Katapult mu nejvíce seděl, měl své hranice, které nepřekročil, upřímně tvořil jenom na tom, co uměl. V roce 1976 vyšla první malá deska Katapultu. Okamžitě se stala bestsellerem. Jsou na ní písně Lesní manekýn a Půlnoční závodní dráha. Na bicí hraje Tolja Kohout.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.