Bryan Adams, držitel Řádu Kanady a Řádu Britské Kolumbie za přispění k populární hudbě

12. květen 2021

Kanadský zpěvák Bryan Adams zažil během svého dětství mnohokrát stěhování po Evropě, jeho rodiče byli diplomaté. O své budoucí profesi měl nejspíš jasno už brzy; v deseti letech dostal svou první kytaru, ve dvanácti si koupil elektrickou.

Groove je hudební základ, který hraje rytmická složka hudební skupiny, tedy bicí, basová linka, případně rytmická kytara nebo klávesy. Groove je typický pro populární hudbu, ale také pro alternativní hudbu a nezbytný v hudebních žánrech jako jazz, swing, bebop, funk, rock nebo soul. Označení „mít groove” se také používá ve smyslu „mít švih”, „mít svěží rytmus”, „mít odpich“. Groove je prostě ta hudební složka, která posluchače nutí tančit nebo si podupávat do rytmu, protože groove je rytmus.

Kanadský zpěvák Bryan Adams, který kritikou i fanoušky získal čestnou přezdívku groover z Vancouveru, kde žije, svůj talent zúročil neúnavnou prací. V patnácti letech ukončil školu a začal se naplno věnovat hudební kariéře. Jako předkapela jezdil v roce 1982 se skupinami Kinks, Loverboy a Foreigner. Několik let poté prakticky procestoval, a to jak ve Spojených státech amerických, tak i po celém světě. Vybudoval si pověst aktivního zpěváka, který se zároveň angažuje ve společensky prospěšných akcích. Z jeho dílny se občas vylíhne hit, který doslova zlidoví.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.