Brutnák lékařský užívejte jen jako léčivo, ne jako prevenci!

25. listopad 2019

Jak zdůrazňuje bylinkářka a pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová, tato rostlina obsahuje alkaloidy, které při dlouhodobém užívání tělu neprospívají.

Brutnák je jedlý, listy bývají součástí a blankytně modré květy navíc i ozdobou různých salátů. „Pokud by někomu vadilo, že listy jsou chlupaté, dají se spařit. Jejich chuť je velice příjemná, podobná chuti okurky,“ doporučuje salát s brutnákem k vyzkoušení bylinkářka, „takto v jednorázové dávce neuškodí, to jen při delším užívání a třeba v nadměrných dávkách.“ Listy se také smaží na oleji a slouží jako příloha.

Podle bylinkářky brutnák hojí i chronické rány

Jestliže vás trápí bércové vředy nebo jiné rány, sáhněte po brutnáku. „Je v něm spousta slizovitých látek, které jsou velice hojivé. Z kvetoucí natě se dělají odvary na koupele nehojících se ran. Nejcennější z této rostliny je olej ze semen. Ten je lepší si koupit, protože semena v průběhu vegetace vypadávají a není snadné je získat,“ radí Štěpánka Janoutová.

Brutnák - mladé jarní listy jsou vynikající zeleninou nebo zeleným kořením

Čaj z brutnáku podporuje funkce ledvin. Zabírá při ženských potížích, ať už jde o bolestivou menstruaci nebo problémy s klimakteriem. „Málo se ví, že je výborný také na odkašlávání a odhleňování. Přidává se i do různých směsí na povzbuzení lymfatického systému a pročištění organismu. Dále jsou s brutnákem dobré zkušenosti u atopického ekzému a problémů s imunitou. Čaj je možné pít max. 10 až 14 dní, není vhodný pro kojící a těhotné ženy a malé děti. Oproti tomu brutnákový olej je možné užívat dlouhodobě, musíte ale počítat s tím, že je dražší,“ říká bylinkářka.

Pěstování brutnáku lékařského  

Brutnák je letnička, se kterou se musíme rozloučit s prvními podzimními mrazíky. Když vysemení, příp. si ho vysejeme, objevuje se ve druhé polovině května. „Je to poměrně statná rostlina, dobře roste a krásně zdobí zahrádku. Rádi ji mají i motýli, včely a čmeláci, je medonosná. Během celého období růstu můžeme brutnák sklízet,“ uvádí bylinkářka a pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio