Brk, který ukončil utrpení třicetileté války, mají v Horšovském Týně

19. září 2021
Poklady minulosti

Originální pero, jímž byla podepsána mírová smlouva ukončující třicetiletou válku, se nalézá na zámku v Horšovském Týně. O podpis vestfálského míru se zasloužil právě i tehdejší majitel zámku hrabě Maxmilián Trauttmansdorff.

Zde se nachází unikátní exponát

Na zámku v Horšovském Týně se nachází exponát, který má celoevropský význam a připomíná důležitý okamžik v dějinách. Tři desetiletí trvající krvavé boje byly ukončeny podpisem mírové smlouvy. Památný brk, jímž byla smlouva roku 1648 podepsána, se nachází právě v jednom z prohlídkových okruhů zámku. Tuto vzácnou psací potřebu najdeme v zámecké knihovně. „Je to pravděpodobně orlí nebo labutí brk, který je zbaven chmýří a je na něm namotaná hedvábná nit na které jsou navlečeny zlaté korálky,“ popsal kastelán hradu a zámku Horšovský Týn Jan Rosendorfský.

„V období třicetileté války zemřelo v Evropě více lidí, než za první a druhé světové války dohromady,“ připomněl Jan Rosendorfský. Vestfálský mír byl souborem dvou smluv, münsterské a osnabrücké. Hlavním vyjednavačem při podpisu těchto smluv byl císařský diplomat Maxmilián Trauttmansdorff, který byl zároveň vlastníkem panství v Horšovském Týně.

Než se brk dostal na zámek, urazil kus cesty. Maxmilián Trauttmansdorff pero pravděpodobně dostal jako dárek po podpisu těchto dokumentů, které podepsalo zhruba 150 mocných tehdejší Evropy. Exponát cestoval napříč Evropou, než se do Horšovského Týna dostal.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio