Březová je nejstarší betonovou přehradou v Česku. Povodí Ohře ji na den zpřístupnilo veřejnosti

6. září 2021 10:05

Dvě přehrady v Karlovarském kraji si mohli zájemci prohlédnout během Dne otevřených dveří Povodí Ohře. Na Chebsku to byla přehrada Skalka a u Karlových Varů vodní nádrž Březová. V Březové si návštěvníci prošli například jednu z chodeb v betonové hrázi nebo vodní elektrárnu se dvěma francisovými turbínami.

Téměř 90 let starou technickou památku si mohli prohlédnout zájemci u Karlových Varů. Povodí Ohře zpřístupnilo některá vodní díla a mezi nimi i přehradu Březová, která je nejstarší betonovou přehradou v České republice. Návštěvníci si prošli některá technická zařízení, vodní elektrárnu a podívali se i do vnitřních prostor téměř 25 metrů vysoké přehradní hráze. 

„V roce 1897 byly katastrofální povodně v Karlových Varech. Spláchlo to víceméně celou Vřídelní kolonádu. Tenkrát ještě Rakousko-Uhersko a zemský úřad měly v plánu postavit přehradu. Přerušila to první světová válka, stavět se proto začalo až v roce 1934 a zkolaudovaná byla v 1937,“ řekl hrázný Kryštof Kodl.

Dodnes Březová slouží primárně jako ochrana Karlových Varů. „Slouží také k výrobě elektriky a k nadlepšování průtoku řeky Teplé,“ dodal Kodl.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio