Brambory na zimu. Kam se pro ně vydat a jak správně vybrat
Kdo má v domě dobrý sklep, určitě v něm skladuje brambory na zimu. Někdo si je pěstuje sám, jiný pro ně míří třeba na farmářské trhy. Na ty v Jablonci nad Nisou se vydala redaktorka Jana Švecová a zjišťovala nejen to, za kolik se dají koupit.
Čtěte také
V jednom z obchodních řetězců od 20 do 35 Kč Na tržišti od 10 do 22 Kč za kilo To ale není jediný důvod, proč lidé nakupují brambory přímo od farmářů. Důležitá je zkušenost a možnost si vybrat. „Vybírám podle zkušenosti, vždycky nějaké ochutnám a jak mi paní poradí,“ říká jedna z nakupujících.
„Brambory se rozdělují podle varného typu, A, B, C. A jsou salátové, B jdou i na kaši a C, ty se úplně rozpadnou, rozváří,“ popisuje farmáře Michal Růžička, který přijíždí do Jablonce se zeleninou a také s bramborami od Nymburka.
Paní Hrabálková, farmářka ze Stodolního Hlavna, na jablonecké tržiště jezdí už víc než dvě desítky let. Lidé si její brambory objednávají dlouho dopředu. „Letos jich moc nebylo, bylo teplo, pak mokro, to se odráží i v cenách,“ připouští.
Důležité je nejen brambory správně vybrat a nakoupit za dobrou cenu, ale také správně uskladnit, nejlépe ve sklepě. Vysypat by se měly do nízkých dřevěných beden, pak podle farmářů vydrží až do dubna.
Na čem všem záleží, jaká bude úroda brambor. A který druh brambor je podle farmářů i nakupujících nejchutnější a o který je největší zájem? Poslechněte si reportáž.
Související
-
Vybrat si ty nejlepší kousky a taky si je sám nasbírat. Byli jsme na samosběru brambor v Lomnici
V Lomnici nad Popelkou mohli lidé znovu využít možnosti samosběru brambor. Každoročně ho pro zájemce nabízí tamní zemědělský podnik.
-
Brambory zapečené se zelím a klobásou podle prababičky Františky
Hlavním hrdinou receptů našich babiček budou brambory. Sekundovat jim budou zelí a klobása, se kterými je zapečeme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka