Bramborový dort s máslovým krémem Evy Lohrové je lahodný a vláčný

Za Evou Lohrovou jsme přijeli do Tašovic u Karlových Varů, abychom se naučili péct bramborový dort s máslovým krémem a marmeládou, který se naučila od své tchyně před 50 lety. Brambory se přidají do těsta, ale na chuti to nepoznáte. Je skvělý.

Bramborový dort

Ingredience:

450 g den předem ve slupce uvařených brambor

200 g moučkového cukru

6 žloutků

50 g mletých vlašských ořechů

5 lžic hrubé mouky

½ prášku do pečiva

6 bílků

Postup:

Oloupeme brambory a rozmačkáme je přes lis na brambory.

Pak v robotu ušleháme žloutky s cukrem do běla, přidáme prolisované brambory a zlehka promícháme.

Pak přisypeme nastrouhané vlašské ořechy, hrubou mouku, prášek do pečiva a znovu promícháme společně v robotu.

Nakonec zlehka vmícháme vyšlehaný tuhý sníh ze 6 bílků. Vše promícháme a nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme v troubě předehřáté nejdříve na 180 °C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 50 minut. Celkem tedy dort pečeme hodinu.

Máslový krém

Ingredience:

250 ml mléka

50 g hrubé mouky

200 g másla

200 g moučkového cukru

Postup:

Do mléka dáme špetku soli, nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přisypeme hrubou mouku a svaříme směs dohusta na kaši. Musíme neustále míchat, aby se kaše nepřipálila. Pak necháme kaši vystydnout.

Do robota nasypeme moučkový cukr, přidáme změklé máslo a společně utřeme dohladka. Po té postupně do směsi zašleháme vychladlou kaši.

Upečený a vychladlý dort obrátíme vrchní stranou dospod, aby byl povrch rovnější. Dort rozřežeme na 3 stejně vysoké díly (pláty).

Spodní plát potřeme rybízovou nebo višňovou marmeládou, potom krémem a přiklopíme druhým dílem korpusu.

Ten navrchu natřeme opět marmeládou i krémem a položíme na to poslední díl korpusu. Ten už potřeme jen máslovým krémem, použijeme ho i na stranách dortu.

Navrch dort vlašskými ořechy.

Eva Lohrová

Recept na bramborový dort získala od své tchyně, která ho často dělávala a říkala mu „bramborák“. Ona ho dělává dodnes na přání svého muže, tedy 50 let. Manžel také stál za její sbírkou cibulového nádobí.

Paní Lohrová nás přivítala tácem plným chlebíčků a pozvala i na oběd. Měli jsme domácí polévku s nudličkami a dva druhy sekané s bramborovým salátem. Pobyli jsme na krásné chatě s výhledem do krajiny a v příjemné atmosféře.

Patrik Rozehnal a Eva Lohrová