Bramborovou placku se škvarkama, tu má přece každej rád

31. prosinec 2021

Má se za to, že je autorem prvního trampského písňového textu, napsal ho v roce 1919 ve svých devatenácti letech. Pak napsal ještě další stovky písní, některé zní v desítkách filmů. Jmenoval se Jaroslav Motl.

Vraťme se do roku 1942. Protektorát Böhmen und Mähren, Praha žije operetou. Jedna z nich se jmenuje Ostrov milování. Hudbu napsal Josef Stelibský, libreto je dílem už zmíněného Jarky Motla a Karla Melíška. O čem je? Loď pod vedením neschopného kapitána veze znuděné milionáře, kteří očekávají na své draze zaplacené dovolené nějaké dobrodružství. Stane se, plavidlo ztroskotá. Shodou okolností v tu chvíli havaruje i letadlo řízené švédským pilotem, krasavcem Svenem Hansenem a navíc dojde k přepadení piráty, takže o dobrodružství na ostrově obydleném domorodci není nouze. Tato opereta obsahuje slavné melodie, například Zpíval kos s kosicí, tango Tvůj bílý šátek, Láska brány otevírá nebo Bramborová placka.

Posledně jmenovaný kuplet slavil velký úspěch, jistě už jenom proto, že bramborovou placku se škvarkama má prostě každý rád. A proč je tak dobrá a návyková? Na prvním místě je zřejmě skutečnost, že se placky opékají nasucho. To jim dává typickou vůni a chuť, která chybí jiným jídlům z brambor. Tahle dobrota, kterou milovaly už naše babičky, patří do tradiční staročeské kuchyně stejně tak jako písnička o ní do operety Ostrov milování s textem od Jarky Motla.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.