Bramborové zahybáky jsou úžasné taštičky s makovo-mrkvovou náplní od Jaroslavy Celé

Navštívili jsme úžasnou dámu Jaroslavu Celou, která žije ve svém domě ve Veselici v Moravském krasu a nedá na svou obec dopustit. Prozradila nám recept své babičky na bramborové tašky plněné mákem a mrkví, kterým se díky způsobu plnění říká bramborové zahybáky. Jsou vláčné a jeden vám stačit na ochutnání nebude.

Bramborové zahybáky

Ingredience na těsto:

4 středně velké brambory den předem uvařené

2 celá vejce

2 špetky soli

250 g hladké mouky

1 lžíce sádla

Nádivka:

3 mrkve den předem uvařené

70 g mletého máku

150 g cukru

1 vanilkový cukr

70 g másla

Postup:

Dopředu si musíme uvařit brambory ve slupce a očištěnou mrkev. Necháme vychladnout, nejlépe do druhé dne a teprve potom využijeme.

Nejprve si připravíme náplň. Do mísy si nahrubo nastrouháme den předem uvařené mrkve. Tu pak v kastrůlku osmahneme lehce na másle. Pak k ní přisypeme mletý mák, a potom co pustí mrkev trochu vodu a odpaří se, přisypeme moučkový cukr a necháme směs krátce zkaramelizovat. Tím je náplň hotová.

Pak se pustíme do bramborového těsta. Do mísy si nastrouháme nahrubo den dopředu uvařené brambory, přisypeme k nim mouku, přidáme vejce, 2 špetky soli a lžíci sádla. Vše společně prohněteme a vytvoříme pevné těsto jako na bramborové knedlíky. Rukama zpracujeme do válce. Krájíme na 1,5 cm široké díly. Každý díl rozválíme na ovál velikosti dlaně.

Na půlku oválku dáme nádivku a druhou půlku přehneme a přitlačíme, aby vznikl zahybák.

Připravíme pánev s rozpáleným olejem, na kterém smažíme zahybáky z obou stran dozlatova. Po usmažení pocukrujeme.

Na podzim můžeme uvařit jako přílohu šípkový čaj.

Jaroslava Celá

Recept získala od své babičky, ale sama ho dělá až posledních 15 let. Poprvé smažila zahybáky v roce, kdy jsme vstupovali do Evropské unie. To se psal rok 2004. Dokonce už s ním bojovala v rámci soutěže o titul Vesnice roku.

Paní Celá je původem z Brna, kde prožila více než 50 let svého života, ale na důchod se s manželem přestěhovala do domu po jeho rodičích ve Veselici, kde nás přivítala. Nabídla nám domácí chlebíčky a jednohubky a přivítala vřelou náručí.

Jaroslava Celá a Patrik Rozehnal