Bramborové placky pouze z brambor dělá paní Emílie Rakovská s masovou směsí už více než 40 let

Pro bezlepkový recept na úžasně křupavé bramborové placky se směsí z drůbežích vnitřností a uzeným jsme si dojeli do Plané u Mariánských Lázní k Emílii Rakovské. Usmažila nám obratně placky a dala nahlédnout do své malé kuchyně.

Bramborové placky

Ingredience

7 větších brambor

1 špetka soli

2 vejce

olej na smažení

Postup:

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a prosolíme 1 špetkou soli. Ihned smažíme na oleji. Placka je tlustá asi 1,5 cm a zabere celou plochu pánve.

Po orestování do zlatova placku obrátíme a potřeme rozšlehanými vejci, aby placka lépe držela.

Znovu restujeme i z oné druhé strany dozlatova. Pak zase obrátíme, potřeme i zbývající stranu rozšlehanými vejci a dosmažíme.

Necháme okapat na ubrousku a podáváme s masovou směsí navrch nebo vloženou dovnitř a v přeložené placce.

Masová směs

Ingredience:

100 g kuřecích žaludků

100 g kuřecích srdíček

100 g kuřecích jater

100 g uzeného masa

1 cibule

2 stroužky česneku

1 špetka soli

1 menší špetka pepře

1 lžička grilovacího koření

1 lžička pikantního koření (např. Adamovo žebro)

50 ml rostlinného oleje

Postup:

Kuřecí žaludky si předem povaříme doměkka ve vodě asi 1 hodinu. Po té je nakrájíme asi na centimetrové kousky. Na stejnou velikost nakrájíme i kuřecí játra, srdíčka a uzené maso.

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi na polovině oleje dozlatova. Pak přidáme postupně kuřecí žaludky, srdíčka i játra. Restujeme asi 10 minut do změknutí.

Po té směs okořeníme solí, pepřem, grilovacím případně pikantním kořením. Pro ostřejší říz přidáme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku a krátce zarestujeme, aby nezhořkl.

Na závěr přidáme na kousky nakrájené uzené maso a krátce tepelně upravíme.

Emílie Rakovská

Přivítala nás s manželem ve svém bytě v Plané u Mariánských Lázní. Hned po příchodu nabídla jablečný dezert v podobě růžiček z listového těsta a k tomu turka z čerstvě namleté kávy. Recept na bramborové placky získala před 40 lety od bratrance svého muže a od té doby je dělá.

Při natáčení musel Patrik Rozehnal před paní Rakovskou klečet, aby si při pořizování videa mohli hledět do očí. Bylo to veselé odpoledne.