Borská přehrada se opět pyšní plovoucím vánočním stromkem

1. prosinec 2022 11:35, aktualizováno

Hladinu vodní nádrže České údolí neboli Borské přehrady v Plzni opět rozzáří vánoční stromek. Čtyřmetrový kužel ozdobený světelnými řetězy zde pluje už podruhé.

S nápadem umístit strom na vodu, jako to je obvyklé na rakouských jezerech, přišlo vedení centrálního plzeňského obvodu. Loni tak chtěla radnice zpříjemnit dobu poznamenanou covidovými opatřeními, letos už mluví o nové tradici.

„Samotnou konstrukci stromečku připravovaly Plzeňské městské dopravní podniky, naším úkolem bylo smontovat molo, které v létě slouží jako půjčovna lodiček, do kříže, aby se do něj dala umístit konstrukce s vánočním stromečkem, a potom ho odtáhnout pomocí plavidla od břehu doprostřed přehrady,“ uvedl Jan Fischer, předseda pobočného spolku Vodní záchranné služby ČČK Plzeň.

Stromek je lany upevněn ke dnu, kde jsou betonové zátěže, které kužel stabilizují na místě a díky nimž by měl odolat i silnému větru. Osvětlení napájí elektrická energie přivedená vodotěsným kabelem umístěným pod hladinou.

Jak prozradil starosta centrálního plzeňského obvodu David Procházka, slavnostní rozsvěcení proběhne ve čtvrtek 1. prosince. Doprovodný program vypukne v 17 hodin ve Škodalandu, který bude cílovou destinací dětského lampionového průvodu z Litic, Bor, Výsluní a Valchy. Přímo u přehrady vystoupí trubači z plzeňské věže a samotné rozsvícení přijde na řadu v 18:30. Stromek oděný do teple bílých barev bude na hladině zářit do 6. ledna.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio