Bořický koláčový maraton jde do finále

9. srpen 2019 15:35

Dva a půl tuny tvarohu, tunu mouky a k tomu 8,5 tisíce vajíček objednali pekaři z Bořic na Domažlicku. Blíží se Chodské slavnosti a k nim patří chodské koláče z Bořic.

Pokud se nic nepokazí, upečou jich tady více než 11 tisíc. Ve středu večer přišlo na směnu 30 lidí a začal 66hodinový maraton.

Marie Vondrovicová, která má celé pečení na starosti, střídá dokola dvě směny po osmi hodinách. „Doufám, že ty Chodské slavnosti spolu zase letos dáme“, pobízela paní Vondrovicová své zkušené pekařky.

Každý ví přesně, co má dělat. Na začátku se z velkého těsta vytvoří malé bochánky, které váží přesně 19 dekagramů. Bochánek se omoučí a dá se na plech. Z něj se vyválí spodek koláče a udělají se obruby.

Chodské koláče se „merhují“

Na koláč se natře tvaroh a začne se zdobit neboli jak se říká na Chodsku merhovat. Každý vzor je úplně jiný. „Když se zdobí rovně, máte to za chvilku. Vlnovky trvají delší dobu“ popisovala paní Kateřina. Ona sama ozdobí koláč voňavými kytičkami a mákem za několik vteřin.

V peci je koláč přibližně patnáct minut. Luděk, který tento rok místo míchání tvarohu obsluhuje pec, pozná, kdy je koláč hotový. „My jsme je kdysi pekli i doma“, upřesnil Luděk.

Hodinu před půlnocí je v Bořicích v pekárně jako by bylo poledne. Nikdo spát nepůjde. Když to všechno vyjde, budou chodské koláče z Bořic hotové v sobotu dopoledne.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň