Boj o zřízení dalších babyboxů

Babyboxy, tedy vyhřívané schránky pro odložené děti, zachránily už 174 životů. Zakladatel této myšlenky Ludvík Hess nyní usiluje o další babyboxy v Tachově, Žďáru nad Sázavou a Lounech.

V červnu 2005 začal v Praze-Hloubětíně fungovat první babybox v Česku. Vyhřívaných schránek, do kterých zpravidla matky po porodu anonymně odloží nechtěné dítě, v dalších letech přibývalo. I když se názory na babyboxy různí, dnes jsou skoro v každém větším městě. Také v západních Čechách jich je sedm a možná přibude osmý. „Do dneška jsme jich zřídili 74 a do dneška do nich bylo odloženo 17 dětí,“ uvedl zakladatel těchto schránek v Česku Ludvík Hess.

V západních Čechách jsou babyboxy v Chebu, Karlových Varech, Sokolově, Mariánských Lázních, Domažlicích, Klatovech a v Plzni. Že je uvnitř dítě, oznámily západočeské babyboxy devětkrát, z toho bylo šest chlapců, třikrát šlo o děvčátko. Podle Ludvíka Hesse by ale měl být babybox v každém okresním městě, především podle něj scházejí v Tachově, ve Žďáru nad Sázavou a v Lounech.

Odborníci Plzeňskému kraji řešení nedoporučili

Zpravidla jsou babyboxy na budově nemocnice nebo v její blízkosti, v Tachově ale nemocnice není. A tak Ludvík Hess jednal, ovšem bez úspěchu, o umístění babyboxu na výjezdovém stanovišti krajské záchranné služby. „První podmínkou bylo, že babybox bude Státním ústavem pro kontrolu léčiv prohlášen za zdravotnický prostředek, tato podmínka byla beze zbytku splněna. Kladný byl i posudek stavebníků, že stavební úpravy při instalaci babyboxu nenaruší statiku budovy. Ale poslední podmínkou bylo, aby kladné stanovisko vydal také náš zřizovatel, Plzeňský kraj. Ten se záležitostí podrobně zabýval, nechal si dát posudek od odborné veřejnosti a ta dala nedoporučující stanovisko,“ řekl mluvčí záchranné služby Martin Brejcha.

V krajích snad pomohou hasiči

Ludvík Hess proto začal hledat pro babyboxy jiná místa. „Obrátil jsem se na velitele místních hasičských stanic a posléze jsem se dostal do kontaktu s generálmajorem Drahoslavem Rybou, který mi vyšel vstříc a slíbil mi, že v Tachově, Žďáru a Lounech mi hasiči pomohou,“ vysvětlil. Jednání zakladatele babyboxů s hasiči potvrdila i mluvčí generálního ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky Nicole Zaoralová: „Generální ředitel souhlasí s tím, aby o této variantě bylo dál jednáno, protože posláním hasičských sborů je chránit životy a zdraví, nicméně bude potřeba vyřešit řadu technických, právních i organizačních problémů. Je potřeba, aby se nejprve pan Hess s generálním ředitelem sešel a řekli si, co by to obnášelo.“

O vzniku nového babyboxu v Tachově tedy zatím není jasno, ale určitě nebude pětasedmdesátý v pořadí, číslo 75 bude mít totiž babybox v Jeseníku, který začne fungovat 16. října.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio