Bochov vyhlásil veřejnou sbírku na podporu oprav historického kříže. Lidé mohou přispívat online

12. leden 2021 11:35

Veřejnou sbírku na úpravy centrální části městského hřbitova vyhlásil v začátku roku Bochov. Se žádostí o podporu oslovuje radnice zejména obyvatele města. Na rozdíl od minulých let se tentokrát sbírka přestěhovala do virtuálního prostředí. Přímo v ulicích Bochova se koledníci neobjeví.

„Letos jsme se rozhodli, že uděláme naší Tříkrálovou koledu takovou, že její výtěžek použijeme na obnovu centrálního kříže u nás na hřbitově v Bochově,“ uvedl starosta Bochova Miroslav Egert. Takzvaný centrální kříž potřebuje zásadní investici. Už na první pohled je vidět zkorodovaný povrch a zvětralý kámen podstavce.

Veřejnou sbírku na opravy kříže vyhlásila radnice v začátku ledna. V podstatě na Tři krále. Pracovníci radnice ale sbírku pojmenovali Tříkrálová koleda. Z důvodu velmi prozaického. „Je tady podobnost s tím obdobím Tří králů. My jsme změnili název kvůli tomu, že ochranná známka Tříkrálová sbírka patří někomu jinému, takže my u nás děláme koledu a využíváme výtěžek na akce, které buď přímo patří městu, nebo jsou pro město významné,“ vysvětlil starosta.

Do letošní tříkrálové koledy můžou lidé přispět hlavně pomocí internetu. „Letos děláme online sbírku, propagujeme ji prostřednictvím našeho facebooku. Vytvořili jsme zvláštní účet, vymysleli jsme i QR kód, který si lidé mohou načíst ve svém mobilním internetovém bankovnictví a jednoduše svůj příspěvek poslat,“ dodal Egert s tím, že sbírka potrvá až do 30. 6. 2021.

I přestože radnice tříkrálovou koledu nepořádá poprvé, v tomto roce pracovníci městského úřadu čekají, že kvůli umístění na internet nebude zájem tak velký jako v minulých letech.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio