BMW v Česku testuje autonomní jízdu. Zahájilo zkušební provoz polygonu u Sokolova

Automobilka BMW má v Česku vlastní dálnici i první speciálně upravenou plochu na testování samořiditelných systémů. Předčasné zprovoznění dvou traťových úseků spustila automobilka u Sokolova.

BMW spustilo po dvou letech od zahájení stavby zkušební provoz testovacího polygonu u Sokolova. První testy autopilotů začaly na dvou modulech z plánovaných šesti. K dispozici má automobilka takzvanou technologickou plochu a dálniční ovál.

BMW u Sokolova testuje jízdu aut bez řidiče

V novém středisku zatím BMW testuje primárně přednárazové asistenční systémy. Automobilka využívá nejrůznější pohyblivé makety automobilů, chodce nebo cyklisty a motorkáře. S pomocí těchto pohyblivých terčů simuluje různé scénáře předcházející reálným nehodám.

Inteligentní systémy ve vysoké rychlosti zkouší taky na šestikilometrovém dálničním úseku. Do příštího jara tu stavaři vybudují ještě úzké silnice. S plným provozem by chtěla automobilka začít od poloviny příštího roku, kdy už by se mělo obrovské výzkumné centrum za více než sedm miliard rozpínat na zhruba 600 hektarech.

Fotogalerie

autoři: Luděk Hubáček , nkr
Spustit audio