Bludiště v kukuřici u Kyšic pobaví i poučí

19. červenec 2019
Publicistika

Máme pro vás tip na výlet na místo, kde se určitě zabaví celá rodina. Kukuřičné bludiště u Kyšic na Plzeňsku. Bludišť letos v České republice vzniklo celkem jedenáct. To u Kyšic je ale jediné v západních Čechách.

O co přesně jde? Po dohodě se zemědělci se na polích, kde vyrostla dostatečně vysoká a hustá kukuřice, vyseká labyrint chodbiček. Ty u Kyšic měří podle průvodkyně Adély Moučkové asi tři kilometry.  

V bludišti nemusíte jen bloudit. Organizátoři připravili několik soutěží pro děti i jejich rodiče. Děti musí vyluštit tajenku, do které posbírají písmenka během procházení bludištěm. K tomu se například dozvědí, jak správně třídit odpad. Na jednom místě najdou i speciální panel s názornými ukázkami recyklace.

Dospělí zase mohou podle písmenek na jednotlivých stanovištích vytvářet libovolná slova. Procházka bludištěm zabere přibližně hodinku. Pro dospělé je to hlavně chvíle klidu, kdy si mohou odpočinout od svých potomků.

To s úsměvem potvrzuje i Petra Jandová, která do bludiště přijela až z Tachova. „Velice se nám líbí, jak je bludiště udělané. Je to opravdu zábava pro celou rodinu. A pro nás dospělé hlavně relaxace.“

Bloudění v noci i se strašidly

Pokud chcete ještě o něco napínavější zážitek než jen bloudění v kukuřici, vydejte se do kyšického bludiště 27. července. Od 21 hodin až do jedné hodiny ranní se tu bude konat noční bloudění se strašidly. 

Bludiště u Kyšic na Plzeňsku bude podle provozovatelů otevřené po celé prázdniny. Stejně tak na dalších místech v republice, tedy, u Kutné Hory, Rakovníka, Sychrova, Líbeznice u Prahy, Hradce Králové, Brna, Olomouce, Opavy, Valtic Jihlavy. 

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.