Blovické muzeum láká na novinku: račte vstoupit do historického sklepení zámku Hradiště!

30. červen 2021

V sobotu 3. července se zpřístupní nový prohlídkový okruh Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, které sídlí na zámku Hradiště. Nová expozice návštěvníky zavede do zrevitalizovaného sklepení zámku.

Archeolog Jiří Bouda

Historické sklepení zámku hradiště prošlo celkovou revitalizací. „Po roce 1950 byla v těchto prostorech kotelna a sklad uhlí. Tím došlo k závažné degradaci těchto prostor,“ uvedl vedoucí archeologického pracoviště Muzea jižního Plzeňska v Blovicích Jiří Bouda. K opravě prostor se mohlo přistoupit až poté, co zámek získalo do užívání muzeum. Během oprav se musely přeložit inženýrské sítě, byly opraveny podlahy a zakonzervovány cenné omítky.

Objevena byla renesanční dlažba

Pod moderní betonovou podlahou se v jedné místnosti podařilo objevit renesanční valounovou dlažbu. Ta byla v celém prostoru zachována a bude prezentována návštěvníkům. Revitalizace celého sklepení trvala dva roky a byla financována Plzeňským krajem.

Aktuálně probíhá generální úklid prostor nové expozice ještě předtím, než se otevře veřejnosti. Návštěvníky během prohlídek doprovodí průvodce a zpřístupněno bude celkem pět místností. K vidění budou například detailně propracované makety jednotlivých stavebních vývojových etap zámku a archeologické nálezy ve vitrínách. Zbytek místností je prázdný, avšak citlivě zrekonstruovaný. Návštěvníci tady tak mohou nasát atmosféru středověké tvrze nebo barokního zámku.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio