Bílé fazole s párkem. Vzpomínka na konzervu
Na konzervu s názvem Trenčianský párok s fazuľou si určitě každý vzpomene. Často nás provázela na cestách a někdy se hodila i doma, když nebyl čas na dlouhé vaření. Vyrábí se stále.
- 400 g bílých suchých fazolí
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 200 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 2 - 4 stroužky česneku
- 1 ½ l masového nebo zeleninového vývaru
- 1 - 2 lžíce hladké mouky
- cukr, mletý pepř, ocet, sůl
- 300 g kvalitních párků nebo šunkové klobásy
Přebrané fazole vypereme a namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do studené vody. Poté z nich slijeme vodu a uvaříme je do měkka ve vývaru. Měkké necháme na sítu okapat, ale vývar z nich nevyléváme. Dobře uvařené fazole musí být měkké, nikoliv rozvařené.
Na sádle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Přidáme sladkou i pálivou mletou papriku, mouku a rajčatový protlak. Za stálého míchání přilijeme studený vývar z vařených fazolí a chvíli povaříme. Když omáčka zhoustne, přidáme okapané vařené fazole a na silnější kolečka nakrájené párky nebo klobásy. Silně prohřejeme. Na závěr dochutíme solí, mletým pepřem, cukrem a octem.
Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.