Bezpečnost v Chebu zvýší nový kamerový systém a radary

23. září 2021 13:15

Cheb zmodernizuje městský kamerový systém. Letos a v příštím roce vymění kamery a systém, který záběry vyhodnocuje. Ještě letos by také měly rychlost aut v některých úsecích začít měřit radary.

Podle místostarosty Jiřího Černého (VPM) by měly oba systémy stát dohromady okolo osmi milionů korun. „Do konce roku by dodavatel měl nainstalovat 20 kamer, které nahradí stávající, které jsou v mnoha případech už nefunkční. V příštím roce se počet kamer doplní na konečných 41. Celkem by mělo jít o investici v řádu asi šesti milionů korun,“ řekl Černý.

Z 20 kamer, které ve městě nyní sledují dění na ulicích, je jich funkčních asi šest. Výměna je tak nezbytná. Náklady město uhradí ze svého rozpočtu. Kamery doplní i nový systém, který záběry vyhodnocuje. Má například upozornit obsluhu, pokud se na některém místě začne shlukovat více lidí, umí také upozornit na to, že se člověk na záběru delší dobu nepohnul. Ani přes vyšší počet kamer nebude nutné přijímat víc zaměstnanců pro jejich obsluhu.

Bezpečnost v dopravě by měly zvýšit radary na měření rychlosti

V Chebu by jich mělo být osm. „Budou hlavně na příjezdech a výjezdech z města. To umožní například policii monitorovat vozidla, která jsou podezřelá ze spáchání přestupku nebo trestného činu. Další pak budou na místech, kde se často překračuje rychlost, a hrozí tak nehody,“ uvedl Černý.

Jak řekl, strážníci nyní používají ruční radar. V některých místech přitom za dvě hodiny zjistí deset i 20 případů překročení rychlosti. Radary budou první měsíce fungovat ve zkušebním režimu, aby se ověřila, že místo, kde budou, bylo zvoleno správně. Teprve poté do nich bude nainstalován modul, který bude zjištěné přestupky automaticky odesílat ke zpracování. Měřicí radary by měly přijít zhruba na dva miliony korun.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio