Bez Ukrajinců by nemocnice v Karlovarském kraji měly problémy

19. září 2018 09:30

Bez lékařů, ale i sester z Ukrajiny by nemocnice v Karlovarském kraji měly problémy se zajištěním zdravotní péče. Zájem českých lékařů o práci v pohraničí je velmi malý a nestačí na to, aby nemocnice některé obory mohly personálně zajistit. Ukrajinské lékaře si přitom nemocnice obecně pochvalují, zjistila ČTK.

Díky takzvanému projektu Ukrajina mohli do nemocnic v Karlovarském kraji přijít ukrajinští lékaři za snadnějších podmínek. Musí si zde ale doplnit vzdělání a absolvovat aprobaci. Do jejího složení pracují pod dohledem českých lékařů v režimu výjimky ministerstva zdravotnictví.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví má nyní výjimku v kraji osm lékařů v karlovarské nemocnici, šest v Sokolovské, tři v chebské a dva v ostrovské nemocnici.

Projekt, který příchod lékařů usnadňuje, slíbil premiér Andrej Babiš v dubnu ukončit poté, co ho kritizovaly komory lékařů, stomatologů a lékárníků. Ředitelé krajských nemocnic a Asociace krajů si ale prosadili jeho pokračování.

„Zájem českých lékařů o nástup do našich nemocnic není sice nulový, ale je nedostatečný na to, abychom zajistili provoz na některých odděleních, například na ARO, infekčním nebo interně. U českých lékařů je také velká fluktuace a mají vysoké nároky a požadavky," řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Není pravda, že by ukrajinští lékaři měli nedostatečné jazykové znalosti

„Všichni musí projít tříměsíčním intenzivním kurzem jazyka a složit písemné a ústní zkoušky. Od roku 2018 navíc požadujeme, aby doložili certifikát znalosti jazyka na úrovni B1 nebo B2 z Univerzity Karlovy nebo alespoň to, že se na kurz už přihlásili. Lékaři tak pacientům rozumí, i když mohou mít horší vyjadřování," doplnil Podracký.

Lékaři z Ukrajiny jsou podle zkušeností krajských nemocnic většinou vstřícní a empatičtí, i když jejich začlenění může přinést vyšší zátěž pro personál. Jak Podracký dodal, kromě lékařů je pomoc pracovníků z Ukrajiny klíčová i u sester, kterých je také nedostatek.

Podobně i soukromá společnost Nemos, která provozuje nemocnice v Sokolově a Ostrově, by bez lékařů z Ukrajiny měla citelné problémy. „Zrušení projektu Ukrajina by jistě ohrozilo zajištění péče v našich nemocnicích," uvedla mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

Zájem českých absolventů lékařských fakult je podle Singerové téměř nulový. „Ukrajinští lékaři jsou velmi aktivní, mají dobré znalosti a mají zájem o zvyšování odbornosti," uvedla.

Podle nemocnic nejde při získávání lékařů ani tak o mzdy. Nemocnice jsou schopny nabídnout srovnatelné platy i řadu benefitů. „Nemyslíme si, že navýšení mezd by bylo to zásadní pro nábor českých absolventů. Uvítali bychom více mediků na praxi, aby více poznali naše provozy a získali vztah k našemu kraji," dodala Singerová.

zdroj: ČTK
Spustit audio