Benzin i nafta překonaly průměrnou cenu 40 korun za litr. Zdražování podle analytiků nekončí

4. březen 2022 10:15

Pohonné hmoty v Česku jsou nejdražší v historii. Jejich ceny vůbec poprvé překonaly hranici 40 korun za litr. Vyplývá to z aktuálních dat společnosti CCS.

Benzin se na českých pumpách prodává v průměru za 40 korun a 40 haléřů, nafta o haléř levněji. Ve srovnání s minulým čtvrtkem je benzín dražší o tři koruny, nafta pak asi o čtyři. Je to nejvyšší mezitýdenní nárůst v historii.

Nárůst cen je mimořádně rychlý kvůli ruské invazi na Ukrajinu. „Ta rychlost a míra zdražování je něco, co jsme tady za moderní éru neměli. Když se podíváme na benzin, tak ten od propuknutí konfliktu na Ukrajině zdražil o tři koruny, nafta je dražší o celé čtyři koruny,“ uvedl analytik společnosti ČSOB Dominik Rusinko.

Nejdražší pohonné hmoty aktuálně řidiči natankují u čerpacích stanic v Praze, naopak nejlevnější jsou zatím paliva v jižních Čechách. Ceny paliva porostou skokově i v následujících dnech.

Pohonné hmoty zdražují i za hranicemi v Německu. Tam se aktuálně podle serveru benzinpreis-aktuell.de srovnatelný benzin prodává v přepočtu průměrně za 47,81 koruny. Ještě výrazněji zdražila nafta, její cena se přiblížila ceně benzinu a stojí nyní v přepočtu průměrně 47,04 koruny.  

autoři: Zuzana Švejdová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio