Během zákazu návštěv napomáhá setkávání internet

27. březen 2020 15:35

Dopisy a fotografie z domova. To teď víc než kdy jindy dělá radost klientům v domově se zvláštním režimem Clementas v Janovicích nad Úhlavou. Kvůli zákazu návštěv se jim více stýská. Odloučení těžce nesou i jejich rodinní příslušníci doma. Vedení domova proto pro ně nově zavedlo online přenosy a taky Skype hovory.

„Manžela jsem neviděla asi 14 dní a i tehdy jsem ho viděla jenom přes sklo, to už byl zákaz návštěv. Jsem ráda, že ho vidím aspoň takhle přes obrazovku,“ řekla paní Brožová a pak se s mužem také slyšela přes aplikaci Skype. „Nemůže se smířit s tím, že k němu nikdo nesmí, vzhledem k jeho nemoci ani není možné mu to vysvětlit,“ dodala.

V domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou se aktuálně zaměřili na výživu, rehabilitaci, a na to, aby klienti byli fit

„Zákaz návštěv velmi ovlivňuje naše klienty i jejich rodiny. Oni se cítí izolovaní,“ potvrdila generální ředitelka domovů Renata Prokešová. V domově se nyní zaměřili hodně na výživu, rehabilitaci a na to, aby klienti byli fit. K psychické pohodě potřebují rodinu. Proto se zde starají o intenzivní komunikaci s rodinou. Největší úspěch mají online přenosy. Nazvali je Clementas živě.

Místo návštěv i staré dobré dopisy

„Klienti mají výborné reakce, když vidí své blízké na monitoru. Raději by je samozřejmě viděli fyzicky, ale to prostě nejde. Je zajímavé pozorovat, jak klienti začínají vnímat moderní technologie. Mám radost, jak se rodiny zapojují. Začíná fungovat i dopisová korespondence,“ doplnila Renata Prokešová.

V domovech Clementas se starají o osoby, které onemocněly Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence, či o klienty s omezenou pohyblivostí.

I ty obyčejné dopisy pomůžou k udržení nějakého sociálního kontaktu mezi nimi,“ řekla vrchní sestra Martina Kolářová. „Někteří klienti ani nedokážou pochopit, proč za nimi rodina nechodí, nechápou tu epidemiologickou situaci. A to je nejhorší.“

Online přenosy i hovory přes aplikaci Skype se setkaly s velkým úspěchem, a podle vedení domova se zvláštním režimem Clementas v Janovicích nad Úhlavou budou pokračovat i poté, co budou návštěvy povoleny.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio