Během prázdnin prodeje obchodů v Plzni váznou

8. srpen 2012

Na prázdniny se těší snad každý. Naříkají ale majitelé obchodů, kterým přes léto ubývají zákazníci. Také v Plzni je během léta výrazně klidněji než v průběhu školního roku. Několik tisíc studentů Západočeské univerzity si užívá prázdniny, lidé jsou na dovolených, a některé obchody to pociťují na svých tržbách. Do ulic Plzně se vydal redaktor Jiří Blažek.

Pro zákazníky je dobrou zprávou, že fronty v obchodech během prázdnin téměř nejsou. Radost to ale nedělá prodejcům, protože méně zákazníků znamená také menší tržby, jako například v knihkupectví na Americké třídě. „Je to každoročně stejný. Zákazníci odjíždějí na dovolenou, berou si s sebou nějakou tu detektivku, román pro ženy a sem tam potřebují nějakého průvodce, to je tak všechno, co se prodává,“ říká knihkupec Jaroslav Chmela z Americké třídy v Plzni.

Naopak Studijní a vědecká knihovna v Plzni si na malý zájem čtenářů stěžovat nemůže. „Knihovna funguje i o prázdninách, kdy jsou školy zavřené, tak ta návštěvnost je poměrně slušná. Lidé sem hodně často chodí i na internet, i během toho si mohou vybírat knížky, tráví tu volný čas, ta situace je příznivá,“ říká Petra Krausová.

V obuvi je zájem o sezonní obuv a během srpna už také narůstá zájem o školní brašny. Jinak je ale zakazníků málo. A jak jsou na tom prodejny potravin? Majitelka Štrůdlárny v Perlové ulici Renata Petrželková, hodnotí situaci za tři: „To znamená, že v létě chodí méně lidí a hlavně tady začne rekonstrukce Perlové ulice, která už měla začít v červenci. Bohužel, prodlouží se to, možná do září, do října, tudíž mám strach, že budu muset možná živnost zavřít“, říká Renata Petrželková.

maso

Poslední zastávkou Jiřího Blažka je řeznictví v Solní ulici. Podle zdejší vedoucí jde méně na odbyt bůček nebo kolena, která se kupují spíše v zimě, ale velký zájem je o maso na gril, klobásy nebo špekáčky.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio