Banány po Švýcarsku
podle paní Marie ze Starého Lázu.
Suroviny:
6 banánů
50 g másla
250 g měkkého plnotučného tvarohu
250 ml sladké smetany ke šlehání
3 vejce
50 g cukru
mletá skořice
20 g vanilkového cukru
50 g loupaných mandlí nakrájených na nudličky
40 g másla
rybízové želé nebo džem
Postup:
Banány oloupeme, podélně rozkrojíme a opečeme na másle.
Prolisovaný tvaroh dáme do misky, přidáme polovinu smetany, vejce, cukr, skořici a dobře vymícháme.
Na dno ohnivzdorné misky vymazané máslem položíme 4 půlky banánů, na ně rozetřeme polovinu ochuceného tvarohu, na to rozložíme další 4 půlky banánů a tvarohem zakryjeme.
Povrch obložíme dalšími půlkami banánů a přelijeme zbylou smetanou.
Moučník posypeme mandlemi, vanilkovým cukrem a skořicí, na to rozložíme vločky másla a malé hromádky rybízového želé nebo džemu.
V předehřáté troubě zapékáme asi 20 minut při teplotě 160-170° C.
Hotové můžeme ještě polít nebo posypat čokoládou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.