Balkánský sýr nakládaný se svatolínou

28. červenec 2018

Svatolína se hodí výhradně do slané kuchyně, je možné si ji nasušit a využívat ji stejně jako v létě i v zimě.

„Žlutavá sluníčka s letním balkánem. Je to tak jednoduché, jako trávit prázdniny u moře, mít jedny šaty, nechat si čechrat vlasy větrem a mít tak prázdnou hlavu, že vás napadne jen to, že takhle by to mohlo trvat věčně,“ říká propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková.

Suroviny pro 6 osob:

500 g balkánského sýra

svazeček svatolíny cypřišovité

500 ml nearomatického oleje 

Postup:

Balkánský sýr nakrájíme na kostičky. Svatolínu neoplachujeme, jen ji necháme několik minut ležet v kuchyni, aby se z ní vystěhoval hmyz.

Do láhve s patentním víčkem střídavě klademe kostičky sýra a květy. Zalijeme olejem a necháme nejméně 2 týdny odležet (ideální jsou 3 týdny, můžeme i více).

Podáváme s chlebem. Zbylý ochucený olej můžeme přidat do salátů, včetně luštěninových.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio