Až budu mít milion prodaných knih, budu spokojená, říká spisovatelka Radka Třeštíková

1. květen 2024

Patří mezi komerčně nejúspěšnější české spisovatelky a podle svých slov prodala už více než 700 tisíc knih. Debutovala před 10 lety románem Dobře mi tak, zásadním zlomem v její kariéře byly ale Bábovky. „Vím, že mi žádná cena nehrozí,“ přiznává Radka Třeštíková v podcastu Lit.

I přes své prodejní úspěchy nemá spisovatelka na kontě žádnou z prestižních knižních cen a tuzemská literární kritika si jí nevšímá. „Ceny mi nezaplatí hypotéky a nekoupí dětem oblečení nebo jídlo. Potřebuju, aby se ty knihy prodávaly, abych se mohla psaní naplno věnovat,“ vysvětluje v podcastu Radka Třeštíková.

Autorka nedávno na svém Instagramu kritizovala Magnesii Literu, která podle ní vůbec neplní svůj účel propagace tuzemské knižní tvorby. „Naopak strašně moc zvětšuje intelektuální propast mezi knihami, které vnímá jako důležité a těmi odpočinkovými,“ říká spisovatelka.

Radka Třeštíková často plní bulvární titulky, o knihách ale skoro nikdy není řeč. „Když napíšou, že jsem vydala novou knihu, tak se na to rozhodně nebude klikat tolik jako na články o tom, že jsem se zase vyfotila polonahá,“ dodává autorka.

Proč si Radka Třeštíková myslí, že jí žádná knižní cena nehrozí? Přála by si jí vůbec? A je podle ní popularizace literatury sprosté slovo? Pusťte si Lit s Honzou Dlouhým.

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Související