Autogramiáda je jeden z nejintimnějších momentů, které s posluchači prožívám, říká zpěvák Josef Vágner

12. srpen 2019

Josef Vágner je synem známého producenta, hudebníka a skladatele Karla Vágnera. Xaverovi se svěřil, že tatínek stál u jeho pěveckých začátků a uděloval mu první cenné rady, které jsou pro pěveckou profesi potřebné. Kromě sólových vystoupení zpívá v muzikálech. Ve volném čase rád plachtí na moři, udělal si i kapitánské zkoušky. Život mu nejvíce změnilo narození dcery Amélie.

Zásadní vliv na Josefovu pěveckou kariéru měl Karel Vágner. Byl u jeho pěveckých začátků a dal mu první rady, jak se chovat k publiku, jak natočit první nahrávky a mnoho dalších. K Pepovým výkonům je velmi kritický. Ve chvíli, kdy ho vidí po vystoupení, přichází nejprve pochvala, ale potom mu je schopný vyčítat sebemenší chyby. Karel Vágner je i Pepovým producentem, o to je komunikace mezi otcem a synem upřímnější. Napsal mu i několik písniček, ale zatím žádný nedosáhl takové popularity jako legendární hit Holky z naší školky.

Muzikálový zpěvák

Pepovi je na muzikálových prknech dobře, necítí se na nich sám. První roli dostal v devíti letech v Monte Cristovi a za jeho nahrávku dostal čínský dolar od Karla Svobody. A co pro něho svět muzikálu a divadla znamená?

„To je pro mě absolutní základ fungování. Naučil jsem se, jak na jevišti vystupovat a jak se nebát diváků. Baví mě kombinovat oba světy, sólové zpívání i divadelní představení. A užívám si autogramiády, jsou to s diváky a posluchači mé nejintimnější momenty. Můj úplně první muzikál byl Monte Cristo. Vyhodili mě tenkrát z dětského sboru, a proto mě rodiče přihlásili na sólový zpěv k profesorce Lídě Nopové. Karel Svoboda v té době připravoval muzikál a hledal malého kluka. Zavolal Lídě Nopové, jestli neví o nějakém chlapci, který by byl schopen na jevišti vystupovat, a paní profesorka mě doporučila.“

Kapitán námořní plavby

S partou přátel vyráží Pepa Vágner na moře v plachetnici, má to moc rád. Naposledy se plavili před dvěma roky. Kromě plachtění na moři ho baví i plavba na Slapech nebo na Orlíku. Když je na lodi kapitánem, tak velí a přátelé si museli zvyknout na to, že ho musí poslouchat.

„Z nějakého důvodu jsem měl už od mala nutkání být na vodě a udělat si kapitánské zkoušky na moře. Čekal jsem do prvního momentu, kdy mi to věk dovolil. Nevím, kde se to ve mně vzalo. Možná je to z tátovy strany. Můj děda totiž za Rakouska – Uherska sloužil v boce Kotorské v Černé Hoře na námořní lodi a byl to velký dobrodruh.“

Dcera Amélie

Narození dcery, které bude na podzim jeden rok, Pepu zásadně změnilo. Je jiný než dříve, hlavně je mnohem zodpovědnější. Má prý úžasnou ženu, která mu nechává pro jeho práci hodně volnosti. A z dcery chce vychovat děvče, které se nebude ničeho bát.

Pokud se chcete dozvědět, co bude Pepa Vágner dělat na podzim a jakou šňůru koncertů chystá před vánočními svátky, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio