Autobusové zastávky na Tachovsku mají netradiční využití

Knihovna nebo kulturní stánek. I k těmto účelům se rozhodli využívat zastávky autobusu ve dvou obcích na Tachovsku.

Autobusové zastávky s dalším netradičním využitím mají v Michalových Horách a v Hostíčkově. V jedné z nich najdete přehled zajímavostí z okolí s posezením, stolem a přilehlým dětským hřištěm, ve druhé zase funguje netradiční knihovna. Obyvatelé tak obě zastávky využívají nejen ke svému původnímu účelu, ale i jako kulturní stánek.

„Dnes si obce přetvářejí autobusové zastávky do takových kulturních center, zrovna tady v Michalových horách je nástěnka o dění v obci, mapy a historie Michalových hor,“ upozornil průvodce Českým lesem Antonín Hříbal. A posluchačům Českého rozhlasu dal i jednu hádanku. Autobusová zastávka totiž kromě lavic a starého stolu skrývá jedno tajemství. „Dřevěná bedna s ozubeným kolem a rošty sloužila k prosívání určité hmoty. Jaké, to neprozradím. Turisté mohou přijet, zařízení se prohlédnout a třeba se na jeho původ pozeptat v místní hospodě,“ poradil průvodce.  

V nedalekém Hostíčkově zase autobusová zastávka začala sloužit jako knihovna. Lidé dnes jezdí spíš autem, a tak jim nevadí, že knihy jsou nejen v regálech, ale i na lavicích. „Samozřejmě sem chodíme a jezdí sem i lidé z okolních vesnic. Je tady sešit, kam se každý zapíše a po přečtení a vrácení knížky se zase odškrtne,“ popsala jednoduchý systém Alena Marková, čtenářka a obyvatelka Hostíčkova.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová
Spustit audio