Augustin Uváčik má rád včely i výhledy. Střešní včelaření se proto stalo jeho vášní i koníčkem

26. květen 2023

Pan Augustin Uváčik pracuje v Praze pro finanční sektor. Vedle své profese finančníka ale jezdí po celém území České republiky jako mentor včelařství Českého svazu včelařů. Sám ale včelaří ve svém volném čase také. Ovšem velmi originálně. Byl totiž jedním z prvních, kdo u nás v roce 2010 začínal s tzv. střešním včelařením.

Pan Augustin Uváčik má rád nejen včely, ale také výhledy a historické památky. Proto se nelze divit, že si k chovu včel vybrat dobře přístupné střechy s krásnými výhledy přímo v historickém centru Prahy.

Poprvé se se včelami sešel díky svému dědečkovi na Slovensku. Dědeček byl včelař, a když se jednou nad dvanáctiletým Augustinem objevil roj včel, byl už v otázkách včelaření tak zběhlý, že si dokázal roj včel sám sebrat a dále se o něj starat.

Stáčení medu na střeše má své kouzlo

Střešní včelaření se v minulosti nejprve provozovalo v New Yorku. Někdy po roce 2010 se začalo objevovat i v Čechách. Mezi prvními, kdo střešní včelaření začal u nás praktikovat, byl právě Augustin Uváčik.

Bylo nutné si ale vybrat střechu plochou, s dobrým přístupem, kam by vedl výtah a kde by samozřejmě včelař mohl mít vedle úlů i veškeré nutné zázemí. Tedy veškerou nutnou technologii, přístroje, ale také medomety, aby mohl přímo na střeše stáčet med.

Jako první si vybral střechu bývalého hotelu Intercontinental v Praze. Následovaly desítky dalších střech nejlépe v samotném centru Prahy. Augustin Uváčik má totiž rád nejen včely a výhledy, ale také historii. A tak se nelze divit, že za včelami jezdí i na střechu pražského Rudolfina nebo do blízkosti Karlova mostu na střechu restaurace Mlýnec.

Atmosféru střešního včelaření miluje

Střešní včelař - Augustin Uváčík

Rád pozoruje nejen včely, ale také historické centrum Prahy a těší ho pohled na život v ulicích z ptačí perspektivy. Proto si Augustin Uváčik do blízkosti úlu rád sedne a čerpá energii i pozitivní náladu nejen z včel, ale z celé této nádherné práce.

Praha patří mezi nejvíce zelená města s velkou plochou parků a zeleně. Včelám se tu daří a v samotném městě se včelařilo i v dávné minulosti. Včely jsou proto pro zachování pražské zeleně nejen potřeba z důvodu opylování, ale svým způsobem se jim ve městě i daří. Nemají tu totiž mnoho nepřátel, kterým musí čelit v divoké přírodě.

Spustit audio