Areály na Železnorudsku se připravují na zahájení sezony

14. prosinec 2018 13:35

Zasněžovací děla na železnorudských sjezdovkách jedou naplno. Areály se chystají na začátek sezony. Letos investovaly hlavně do posílení zasněžovacích systémů.

„My jsme výrazně posílili a zefektivnili zasněžování. Máme výkonnější čerpadla a letos poprvé se snažíme v areálu Nad Nádražím zasněžovat z tří metrové věže. Výhodou je, že sníh dopadá na plochu z větší výšky a má delší čas promrznout a vytvořit kvalitnější sníh. Po dlouhé době nesněžíme do hromad, ale sněžíme do plochy, takže i z hlediska úpravy svahu je to pro nás jednodušší,“ řekl majitel areálu Nad Nádražím-Belveder Ladislav Zísler.

Pro letošní sezonu si samozřejmě provozovatel areálu přichystal řadu novinek. Ta nejdůležitější je v oblasti služeb. „Největší novinka, kterou pocítí návštěvník našeho areálu je to, že na straně belvederské, na prostředním vleku, vytvořil provozovatel občerstvení velký bufet s velkou terasou včetně WC. Tím pádem se služba pohostinství, která by měla v areálu být, výrazně vylepšila,“ uvedl Ladislav Zísler.

Ceny skipasů se zvýšily

Další novinkou areálu Nad Nádražím je navýšení cen skipasů o zhruba 4 až 6 procent. Podle Ladislava Zíslera ke zvýšení cen vedlo hlavně zdražování elektrické energie, bez které by areál nemohl fungovat.

Ceny skipasů se zvednou také na Špičáku a to přibližně o tři až čtyři procenta. Na Špičáku před zimní sezonou investovali zhruba deset milionů korun. Udělali tam nové rozvody pro technické zasněžování, pořídili výtahové věže pro sněžná děla, a lyžaři se mohou těšit na nové prvky ve funline zóně na spodní části Šance. Jedna z novinek potěší motoristy, konktrétně majitele elektromobilu, protože na hlavním parkovišti budou pro ně dvě dobíjecí místa.

Také běžkaři už si přijdou na své

Sezona pomalu začíná i pro milovníky bílé stopy. S úpravou začíná také Železná Ruda, letos to bude zhruba 80 kilometrů běžeckých tratí. Podle starosty Filipa Smoly se tratě upravují od 15. prosince do 15. března dvakrát týdně nebo dle potřeby. Od zítřka budou lyžařům k dispozici hlavně trasy vedoucí do národního parku. Běžecké okruhy na Belvederu se kvůli lesnickým pracím tento víkend ještě upravovat nebudou.

Areál Nad Nádražím-Belveder spustí sezonu už dnes večerním lyžováním. Na špičáku se vleky poprvé rozjedou v sobotu ráno.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio