Areál Vratislavické kyselky bude v sobotu otevřený pro veřejnost. Zahrají tam i Tata Bojs

11. červen 2021 11:12

Poprvé po letech si mohou zájemci v sobotu 12. června prohlédnout areál Vratislavické kyselky. Chátrající objekt koupil před třemi lety výrobce přírodních sirupů, který tam přestěhoval svou výrobu. V plánu má i případnou obnovu známé minerální vody.

Firma Kitl koupila zchátralý areál v libereckých Vratislavicích v roce 2018, s cílem přestěhovat tam výrobu z Jablonce nad Nisou. Jako první dala dohromady výrobní halu a lidem chce ukázat nejen to, jak práce na obnově zpustlého areálu pokročily, ale i samotný proces výroby nápojů, od stáčení až po etiketování lahví. Návštěvníci mohou do areálu od 10 hodin dopoledne. Kromě exkurzí do výrobny jsou připravené akce pro děti, kapely a celý den otevřených dveří ve Vratislavické kyselce zakončí v 19 hodin večer koncert skupiny Tata Bojs.

Ve Vratislavicích by se znovu mohla stáčet kyselka

Majitel areálu Vratislavické kyselky uvažuje i o obnovení výroby oblíbené minerálky. V areálu Vratislavické kyselky se teď dělá hydrogeologický průzkum, který má zjistit kvalitu a množství vody. Ten by měl trvat zhruba tři měsíce.

„Plánujeme vystavit nový minerálkovod s tím, že budeme muset udělat i podvrt pod tratí a výhledově bychom samozřejmě rádi, v případě že všechny zkoušky dopadnou dobře, obnovili čerpání a také výrobu Vratislavické kyselky,“ popsala další kroky společnosti Kitl její mluvčí Kateřina Fialová.

Podle vedení společnosti nejsou podmínkou jen technologické parametry, ale i nejrůznější povolení. Pokud bude pramen v pořádku, počítá s tím, že první lahve minerálky začne stáčet za dva až tři roky. Do budoucna by firma chtěla obnovit i zámeček z konce 19. století, který býval dominantou areálu. Na jeho rekonstrukci ale musí nejprve vydělat.

Spustit audio

Související