Archiv Leoše Janáčka se zapsal do prestižního Paměti světa UNESCO

23. červenec 2018

Mezinárodní poradní výbor UNESCO „Paměť světa“ (UNESCO „Memory of the World“) doporučil na svém zasedání v říjnu minulého roku v Paříži zapsat do mezinárodního registru Paměti světa Archiv Leoše Janáčka. Ten se tak zařadil mezi 400 nejdůležitějších světových dokumentárních fondů.

Festivalový rok s Leošem Janáčkem

Káťa Kabanová v režii Roberta Carsena

Jedním z vrcholů operního života bude v roce 2018 festival Janáček Brno, který na přelomu listopadu a prosince uvede všechny opery Leoše Janáčka provázané s intenzivním koncertním programem.

Archiv v současné době spravuje MZM v Brně, obsahuje téměř všechny autografy Janáčkových skladeb, autorizované opisy a autorské tiskové korektury, první vydání, skladatelovy rukopisy libret, korespondenci a podobně.

V pořadu hovoří Ondřej Pivoda, zástupce vedoucího oddělení dějin hudby MZM, který krátce ozřejmil smysl nominace archivu. Skladatel, muzikolog, pedagog a bývalý zaměstnanec archivu Miloš Štědroň promluvil o tom, jak se z Janáčka stal světový skladatel. Prostory Chleborádovy vily, kde sídlí archiv, provádí autorku pořadu vedoucí oddělení dějin hudby a kurátor Janáčkovských sbírek Jiří Zahrádka.

Pořad připravila Simona Kostrhunová.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio