Anýzová limonáda se asi jako jediná na světě vyrábí ve středočeském Kladně

Anýzovka je jednou ze šesti variant limonád, kterou vyrábějí v jablářství F. H. Prager v Kladně. Má žlutou barvu, chutná po pendreku a prý vás zbaví mrzutosti.

Anýzové pálenky jsou v některých zemích národním nápojem. Mezi nejoblíbenější patří ve Francii pastis, v Turecku raki, v Itálii sambuca a v Řecku ouzo. V kombinaci s vodou tvoří charakteristické mléčné zbarvení.

V kladenském jablářství vyrábějí nealko nápoje z ovoce a bylin na přírodní bázi s vysokým podílem ovocné složky. Nepoužívají žádná barviva, aromata, dochucovadla nebo cukr. Sladí jen jablečným moštem. Limonády Pragomošt produkují v šesti variantách: jablečný originál, maté, zázvor, šípek, anýz a Café Zapatista.

Anýzová limonáda má žlutou barvu a chutná po pendreku

My jsme byli zvědaví na limonádu z anýzu. Výrobou nás provedl Cyril Holub. Pro anýzovku se rozhodl proto, že chuť pendreku svým způsobem rozděluje společnost. Zhruba deset procent lidí pendreky miluje a může se po nich utlouct. A to jsou ti, kteří milují i kladenskou anýzovku.

Výroba limonády

Výroba anýzovky začíná objednáním bylinek - anýzu a lékořice a jejich dodáním. Z nich se udělá horký výluh, ochladí se, přetočí do míchací nádoby, osladí se jablečným moštem, promíchá a ochutná. Pokud je chuť podle představ, putuje limonáda do stáčecí linky, nasytí se bublinkami, stočí do lahve, zazátkuje a polepí etiketou. Lahve se pak vloží do přepravek a na paletách limonáda cestuje za zákazníkem. Příprava anýzové limonády trvá půl dne a stáčení den.

Anýzová limonáda je pravděpodobně jediná na světě. Podařilo se sice najít jednu zkušební anýzovou limonádu, kterou vyrobil student designu v Berlíně. Ale ten spíš navrhl etiketu a k ní musel dovyrobit omezené množství limonády. Google nezná jinou anýzovou limonádu, než tu kladenskou, aspoň nám se ji nepovedlo najít.

Bedrník anýz a jeho účinky

Bedrník anýz (Pimpinella anisum) je jednoletá rostlina pocházející ze Středomoří a Malé Asie. Dnes se pěstuje na Balkáně, ve Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku nebo ve středomořských státech. U nás jen výjimečně, v teplejších oblastech.

Lepení etiket

Jako koření a lék byl anýz používaný už ve starověku. Zralý plod je aromatický a má kořenitou nasládlou chuť. Sbírá se v srpnu až září, plody se nechají dozrát a suší se v tenkých vrstvách.

Anýz podporuje vykašlávání. V trávicím traktu působí spasmolyticky. Podporuje tvorbu mateřského mléka, urychluje trávení, omezuje plynatost. Jeho použití je mnohostranné. Dává se do pečiva, přidává se do nakládané červené řepy nebo zelí. Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu. Je součástí mnoha kořenících směsí. Ve středověku si mysleli, že je účinným lékem proti moru a dodnes je prý pochoutkou pro myši.