Animánie ovládne plzeňské kulturní centrum Moving Station. Festival začíná ve čtvrtek

16. listopad 2021 19:49, aktualizováno

Mezinárodní soutěžní přehlídka animované tvorby dětí a mládeže nabídne projekce soutěžních i nesoutěžních snímků, workshopy a animátorské polepšovny.

Téma letošního 16. ročníku Animánie zní Na cestě. Festival uvede například snímky Myši patří do nebe, Barevný sen nebo film Karla Zemana Cesta do pravěku. V plzeňském kulturním centru Moving Station se festival koná od 18. do 21. listopadu.

O festivalové ceny Animáničky se utkají animované filmy dětí a mladých tvůrců do 26 let v několika kategoriích. Každý rok mají ceny novou podobu. Jejich autory jsou v posledních letech studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Letošní Animáničku doprovází motto „Chytni vítr dobrejch nápadů a roztoč kola talentu“. Návrh je dílem Markéty Vančurové.

Workshopy a animátorské polepšovny

Pod vedením lektorů spolku Animánie si mohou zájemci o animaci vyzkoušet různé techniky. Například, jak vytvořit ve filmu vodu nebo vítr. Sobotní Tajná dílna chystá pro účastníky překvapení. Masterclass Diany Cam Van Nguyen se zaměří na animovaný dokument. Jak začít tvořit vlastní videohry poradí polepšovna pod vedením výtvarnice a designérky počítačových her Tery Šedové. Svět počítačových her nabídne také herní zóna. Po celé trvání festivalu mají návštěvníci možnost vyzkoušet si studentské i profesionální videohry.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio