Andrej Babiš: Nejsem věřící, ale své osobní záležitosti konzultuji s vesmírem

10. září 2019

Pozvání ke Xaverovi přijal tentokrát předseda vlády Andrej Babiš. Na začátku se svěřil s tím, co ho nyní trápí v rodině, jsou to zejména zdravotní potíže u mladších dětí. Přiblížil také, jak snáší útoky na svoji osobu, čemu věří a zavzpomínal na setkání s americkým prezidentem.

Andrej Babiš má v současné době především starosti se svojí rodinou: „Dcera nedávno skončila v nemocnici, protože měla alergickou reakci na bodnutí hmyzem. Patnáctiletý syn zase zkoušel rukou prorazit dveře, takže měl zkažené celé prázdniny, protože musel podstoupit operaci ruky,“ vysvětluje Babiš.

Premiér má celkem čtyři děti, dvě dospělé z prvního manželství a dvě mladší z manželství druhého. Starší děti vychovával spartanským způsobem, k mladším dětem se prý chová spíše jako dědeček. Nechává jim volnost, ať se rozhodují samy a jejich výchova je spíše na manželce. Na syna umí i zakřičet, na dceru ne, ale facky rozhodně nepoužívá. Manželka mu prý nikdy nezapomene, že šel do politiky. Jak sám říká: „Nečekal jsem tolik nenávisti, že útočí na mě, tomu rozumím, ale když útočí na manželku a dceru, tak je to hrozné.“

Andreji Babišovi se zatím nepodařilo žádné z dětí dostat do firmy, ze které on sám odešel před pěti lety. Ale ještě to prý může vyjít, protože mladší děti teprve studují. Jako každý zakladatel firmy i on sní o tom, že jeho děti budou v jeho díle pokračovat.

Osobní útoky a víra Andreje Babiše

„Na útoky na svoji osobu jsem si zvykl. Pokud je to vyvážené tím, že mě hodně lidí také podporuje, má moje práce smysl. Kdybych věděl, že mě nenávidí všichni, tak to zabalím a z politiky odejdu. Uznávám také hodnoty - nekradu, nelžu, nejsem nevěrný, nepiju, založil jsem nadaci, která pomáhá druhým lidem,“ říká premiér.

Myslí si Andrej Babiš, že patří mezi elitu? „Já elita nejsem. Na mě má největší vliv moje paní a děti. Mám svůj mozek, snažím se získávat co nejvíce informací a podle toho se rozhodovat. Nejsem věřící, ale své osobní záležitosti konzultuji s vesmírem, tam je něco, čemu věřím. Musíte věřit, že pravda a láska zvítězí.“

Introvert, kterého přijal v Bílém domě prezident Trump

Rozhovory Andrej Babiš sám aktivně nevyhledává, je prý v podstatě introvert. „Ani nevím, jak jsem se dnes dostal sem,“ usmívá se. Evropu premiér vidí z první linie a snaží se budovat si s hlavami států osobní vztahy a prosazovat zájmy České republiky. S Xaverem zavzpomínal na návštěvu u amerického prezidenta Donalda Trumpa: „Setkal jsem se s ním několikrát, bavili jsme se také o tom, že má na půl české děti. Potkali jsme se například 11. listopadu při oslavách v Paříži. Tam jsem se seznámil i s Melanií Trumpovou, o představení jsem požádal svého přítele, lucemburského premiéra Xaviera Bettela. No a také jsem byl na oficiální návštěvě v Bílém domě. Prezident Trump je v soukromí úplně jiný člověk než na veřejnosti, je velmi příjemný. Před médii je to skvělý rétorik s velkým charizma.“

Zajímá vás, jestli Andrej Babiš umí vařit, jaké má rád filmy nebo kolika lidem opravdu věří? Poslechněte si celý rozhovor nebo se podívejte na video.