Andělská Hora na Karlovarsku plánuje další opravy zříceniny místního hradu

16. květen 2019 08:30

Zřícenina hradu na Andělské Hoře je už po staletí nepřehlédnutelnou dominantou při příjezdu do Karlových Varů. Památku z období gotiky malé město postupně opravuje už víc než šest let.

V předchozích letech se radnici podařilo vybudovat vyhlídku u západního paláce nebo opravit hlavní věž. Starostka města Andělská Hora Miloslava Křimská potvrdila, že v červnu chce radnice zahájit další, v pořadí už šestou, etapu oprav zříceniny hradu. V současnosti město hledá nejvhodnějšího dodavatele. Pokud práce zahájí během června, měly by podle plánu trvat až do konce listopadu letošního roku.

V této fázi oprav chce město zajistit obnovu koruny východního paláce, což je prostor, do kterého návštěvníci vejdou za takzvanou druhou bránou. Součástí této opravy je i zajištění a konzervace obvodových konstrukcí paláce. Stejně jako předchozí úpravy chce město tyto práce provést řemeslným způsobem - tedy především ručně s minimální mechanizací.

V předchozích letech město opravilo hlavní věž, takzvaný „don jon“, ve které jsou umístěné vysílače a poziční světla pro leteckou dopravu. Zároveň se podařilo dostavět a zpevnit zdi západního paláce. Kolem něj vede trasa pro návštěvníky zříceniny, je zde vybudované zábradlí a vyhlídka na Doupovské hory.

Podle odhadů by šestá etapa oprav měla stát zhruba 1 milion 135 tisíc korun bez DPH. Náklady na kompletní konzervaci památky město odhaduje na zhruba 12 milionů korun. Podle starostky jsou teď opravy přibližně v polovině plánovaného rozsahu. Na projekt město každý rok získává dotace z Ministerstva kultury a z Karlovarského kraje.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio