Anděl zvěstoval smrt, a tak se také stalo. Dávnou legendu dodnes připomíná skříň

28. říjen 2022
Poklady minulosti

Andělský pokoj na Starém czerninském zámku v Chudenicích na Klatovsku jistě stojí za povšimnutí. Nachází se v něm totiž starobylá malovaná skříň, která byla vyrobena právě pro tuto místnost.

Skříň pocházející z roku 1723 nebyla dlouhá léta kompletní: „Horní oblouk této skříně jsme tady dlouhou dobu neměli, skříň byla klasická čtvercová. Až po letech jeden z mých předchůdců objevil horní část skříně v jednom z depozitářů Národního památkového ústavu a ejhle, ona sem přesně pasovala,“ uvedl kastelán Starého czerninského zámku Ludvík Pouza. Právě na oblouku skříně je vyznačen sv. Wolfgang a Jan Křtitel, kteří jsou patrony Chudenic.

„Skříň je na místě, kde se Černínové, kteří tento zámek vlastnili přes 800 let, domnívali, že nikdy nevznikne požár. Proto sem umístili tuto spisovenskou skříň, kde měli umístěny veškeré rodové dokumenty, kroniky, účetnictví a všechny důležité spisy,“ řekl kastelán.

Spisovenská skříň je krásně malovaná: „Jsou na ní vyobrazeny nejdůležitější pověsti týkající se vzniku rodu Černínů, jejich historie a také historie městečka Chudenice,“ sdělil Ludvík Pouza.

Poslechněte si v reportáži děj pověsti vyobrazené na skříni v Chudenicích.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio