Amerikánka dostane filmovou podobu, natáčet se bude v Plzni

28. červen 2022 14:11, aktualizováno

V Plzeňském kraji se bude v letošním roce točit celá řada snímků. Filmové štáby potkáme v Plzni nebo v Klatovech. Filmovou podobu dostane třeba oceňovaná Amerikánka.

„Už jsme uzavřeli grantový program, takže víme, že vznikne opravdu hodně novinek, bude to asi dvacítka filmů,“ informovala vedoucí Regionální filmové kanceláře Radka Šámalová. V Plzeňském kraji vznikne třeba film Viktora Tauše Amerikánka. Tomu předcházela divadelní inscenace a později televizní film v rámci projektu Divadlo ve filmu, jenž byl oceněn Českým lvem.

Hrdinka příběhu inspirovaného skutečnými osudy zdolává útrapy dětského domova, pěstounské péče i pasťáku. „Zajímavé je, že ve filmu hraje hodně dětí z dětských domovů z celé České republiky, natáčet budou v kulturním centru papírna. Chceme dětem připravit nějaké zážitky, aby to nebylo jen o práci, takže navštíví Škodaland nebo se projedou po Plzni na kole,“ řekla Šámalová.

Zahraje si i Klatovská madona

Přímo v centru Plzně se bude odehrávat hraný debut režiséra Víta Klusáka, který se proslavil třeba dokumentem V síti. „Bude se natáčet na vánočních trzích, režisér se nechal inspirovat skutečnou událostí, kdy v roce 1999 v Londýně byla nalezena taška s bombou,“ uvedla vedoucí Regionální filmové kanceláře.

Film Vzteklá krása se bude natáčet v Klatovech, jeho režisér Štěpán Alrichter natočil například snímek Národní třída a zajímavostí je, že scénář Elišky Kováříkové byl oceněn v soutěži Filmové nadace. „Jedná se o příběh čtyř generací žen z jedné rodiny, snem babičky je nést během pouti známý obraz Klatovské madony,“ prozradila Šámalová.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio