Alžbětiny lázně v Karlových Varech získaly v letošním roce od města podporu 3,8 milionu korun

25. říjen 2019 14:00

Platy zaměstnanců a ztráty z energií. I to by měla pokrýt letošní poslední finanční výpomoc Karlových Varů společnosti Alžbětiny lázně, kterou schválili zastupitelé na svém posledním zasedání v úterý 22. října. Na provoz v historické budově, která patří městu, radnice přispívá každoročně víc než 3 miliony korun.

Alžbětiny lázně v centru Karlových Varů jsou poslední městské lázně. Balneologický provoz v historickém objektu je ale několik let ztrátový. Karlovarští zastupitelé schválili jeho další finanční podporu do konce roku 2019, a to ve výši 800 tisíc korun. Ta by měla sloužit mimo jiné k zajištění výplat pro zaměstnance. V letošním roce už společnost od města získala 3 miliony korun.

Chybějící strategie

Opoziční zastupitelé stále upozorňují na chybějící strategii, jak chce město lázně dál provozovat a jaký je finanční plán na jejich záchranu. „Postrádáme kvalitativní posun. Mohli jsme dneska být ve fázi projektování a přípravy rekonstrukce, ale jsme stále v bodě nula. Sami členové koalice mezi sebou polemizují o tom, jaký bude ten výsledek, ale přípravné kroky se nedějí a zároveň nemáme a nepředkládáme vizi, co s tím objektem budeme reálně dělat dál,“ reagoval opoziční zastupitel a bývalý primátor Petr Kulhánek.

Předchozí vedení pracovalo na koncesním řízení, tedy že by lázně opravil a pak dlouhodobě provozoval soukromý investor. Budova by zůstala města, které by se ale zároveň podílelo na rekonstrukci objektu. To ale v loňském roce zastupitelstvo neschválilo a nové vedení koncesi zcela zrušilo.

Co se bude dít?

Město počítá s tím, že Alžbětiny lázně budou cílit svoji nabídku na hosty, kteří přijedou na dvoudenní nebo třídenní pobyty. „Jestliže jsme se upnuli k tomu, že bychom se rádi stali součástí světového dědictví UNESCO, je jasné, že se k nám začnou stahovat lidé, kteří k nám budou jezdit na kratší pobyty. Nechceme ty jednodenní, ale chtěli bychom nabízet dvě až tři noci. A ty hotely většinou nenabízí, orientují se na delší pobyty,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pffefer Ferklová. Právě pro turisty, kteří si chtějí lázeňskou péči vyzkoušet, by služby Alžbětiných lázní mohly být ideální.

Město zároveň shání dotace na postupnou rekonstrukci budovy lázní. Krizový manažer společnosti a zároveň karlovarský zastupitel Václav Benedikt řekl, že lázně připravují projekt na úpravy historické budovy, které by měly zajistit lepší hospodaření s energiemi.

Konkrétně se jedná o opravu střechy a fasády Alžbětiných lázní. Na to chce získat dotace z programu ministerstva průmyslu a obchodu. Vedení města tyto kroky podporuje. „Nemáme teď 400 milionů korun na to, abychom celkově investovali. Budeme muset jít po částech a alespoň opravovat ty nejnutnější věci. Na to se teď začínají dávat finanční prostředky, abychom v rozpočtu 2020 už měli vyčleněny peníze k tomu, co se z toho udělá,“ řekla Pfeffer Ferklová.

V příštím roce chce město na nutné opravy Alžbětiných Lázní vyčlenit zhruba 10 milionů korun.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio