Akce na zmírnění exekucí Milostivé léto se v Jablonci nad Nisou setkala s minimálním zájmem dlužníků

23. leden 2022 09:46

Až do 28. ledna můžou lidé v Česku využít takzvaného Milostivého léta. Díky tomu se mají šanci zbavit exekucí, které kvůli úrokům mohly narůst na několikanásobek původního dluhu. V Jablonci nad Nisou se ale do akce zapojilo pouze 12 lidí.

Nařízené exekuce kvůli dlužnému nájemnému v městských bytech, poplatkům nebo nezaplaceným pokutám má v Jablonci nad Nisou přitom zhruba 5000 lidí. Dva z dvanácti dlužníků, kteří se ve městě do Milostivého léta zapojili, měli vzhledem k době prodlení s úhradou nájemného penále opravdu vysoké.

„V jednom případě byl samotný dluh 55 tisíc korun a prominuté penále je 630 tisíc korun. Ve druhém případě dlužil dotyčný na nájemném městu zhruba 50 tisíc korun a díky Milostivému létu a zaplacení dlužné částky nemusí platit 300 tisíc korun na penále,“ uvedla oba případy mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

V rámci Milostivého léta musí dlužník původní dluh uhradit a navíc zaplatit jen 908 korun exekutorovi. Odpuštěné jsou mu pak případné úroky nebo poplatky z prodlení. Zájemci, kteří by se na poslední chvíli ještě do oddlužovací akce chtěli zapojit, se v Jablonci nad Nisou můžou obrátit například přímo na sociální pracovnice magistrátu, nebo na organizaci Déčko Liberec ve spolkovém domě Naděje v Dlouhé ulici. Poradí jim také na telefonní lince Člověka v tísni 770 600 800.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související