Agrotechnický termín pro výsadbu révy je do 15. 5. Podle pěstitele ji ale můžeme vysazovat i později

15. květen 2020

Obavy z jarních mrazíků výsadbu révy vinné často posouvají až na druhé polovinu května. Jak ujišťuje Jan Kratochvíl, nic nezmeškáme: „V kontejnerech předpěstované sazenice už mají hotový kořenový systém a vyrašené výhonky dlouhé několik desítek centimetrů, takže nejsou nijak pozadu.“

Nejdůležitější podmínkou při výsadbě révy je slunné stanoviště. „U révy je to základ všeho, protože reaguje na jakékoli zastínění, i částečné. Potom nám sice roste, ale protože očka nejsou plně osluněna, nevyvine se květenství. My se pak příští rok divíme, že máme více než metrové výhony, ale navzdory rašení réva neplodí. Stává se to i ve sklenících, které necháme zarůst a sluneční paprsky se nedostanou k plodnému dřevu,“ upozorňuje pěstitel a instruktor Českého zahrádkářského svazu (ČZS) Jan Kratochvíl.

Místo pro révu vyhnojíme kompostem

Podmínky na západě Čech nejsou pro pěstování révy vinné ideální. Proto je třeba zajistit jí kvalitní půdu a to nejlépe dva měsíce předem, aby zemina po výsadbě už neklesala. Nezapomeneme na opěrné kůly k vyvazování letorostů.

„Je nutné půdu zrigolovat, udělat výkop 60 až 80 cm do hloubky a stejně tak do šířky. Dolů dáme dobrou zeminu, kompost, ne čerstvý hnůj. Když kořeny ponoříme do země, jsou v hloubce 35 cm, je dobré mít pod nimi ještě jednou tolik níže dobré půdy, tedy dalších 35 cm. Dohromady 70 cm. Také je důležité, aby půda byla vzdušná. Pokud je příliš hlinitá, promícháme ji s pískem. Nahoru potom už můžeme dát cokoli, písek nebo štěrk, protože kořeny potřebujeme mít dole a ne nahoře. Tím je ochráníme před mrazem a před vysušením. Když révu vysadíme do takto připravené půdy, nemusíme pak 10 let hnojit,“ říká pěstitel.

Výsadba révy

Před výsadbou nekontejnerovaných sazenic kořínky zastřihneme na šířku dlaně, 8 až 10 cm, postranní odřízneme. „Při jarní výsadbě zakrátíme nejsilnější výhon na dvě očka a další odřízneme na větevní kroužek. Sazenice by měla stát mírně šikmo ke kolíku. Vysazujeme ji až po kořenový krček tak, aby místo srůstu podnože s roubem bylo 3 až 5 cm nad zemí, všechno ostatní jde do země. Hodně zalijeme vodou, zahrneme a uděláme růvek asi 10 cm nad očkem. Staráme se o to, aby růvek byl vzdušný a kyprý,“ radí instruktor ČZS Jan Kratochvíl.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio