Aby vodu v bazénu nezaneřádily řasy, je na čase ho připravit. V hlavní roli nemusí být jen chlor

27. duben 2023

Kdo má na svém pozemku bazén a užívá si soukromého koupání, měl by ho připravit na sezónu, aby nezezelenal vodními řasami. Co je potřeba udělat radí Martin Zikula, technik výrobce a prodejce bazénů Rentmil v Plzni na Lochotíně.

„Nejdříve musíme poskládat před zimou odpojenou veškerou technologii zpět. Zkontrolovat těsnění a spoje, které jsou většinou šroubované. Od pískové filtrace až přes solární panely na ohřev vody nebo spojení s tepelným čerpadlem. Pak dopustíme vodu do bazénu, spustíme filtraci a začneme připravovat vodu,“ radí Martin Zikula.

Soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

Vodě upravíme pH chemickými přípravky. Podle testeru by se měly hodnoty pohybovat mezi 6,8 až 7,4 pH. Pak záleží na technologii, kterou chceme vodu ošetřit. U klasického ošetření používáme granulovaný chlór podle vodní kapacity bazénu tzv. „chlor šok“.

Následně přidáme vločkovač nebo přípravek proti tvorbě řas. Důležitý je časový odstup mezi pH a ošetřením vody. Důležité je mít zapnutou pískovou filtraci a po každé této chemické operaci nechat vodu min. 4 hodiny promíchat a změřit. I přes to, že budou hodnoty v pořádku, vydržte dalších 8 hodin a nechte zapnutou filtraci, aby se chemické složky ve vodě stačily dostatečně promíchat. Další ošetřování vody záleží na přípravku od výrobce bazénové chemie, který používáte. V návodu je napsáno jak aplikovat, v jakém množství a po jaké době.

Zahradní bazén

Kdo nesnáší chlor, dá se voda ošetřit i jinak, ale vyjde to o trochu dráže. „Například kyslíková chemie, tam je třeba dodržovat návod výrobce, nebo salinace vody. Přístroj Salinátor je už ale další investice do bazénu a také to, že se budeme koupat v jemně slané vodě, kterou salinace na ošetření vody potřebuje. Není ale vhodná do všech typů bazénů,“ upozorňuje odborník.

Na pískové filtraci je manometr, podle kterého poznáte, že filtrace funguje správně. Pokud měřič ukazuje pracovní tlak 0,8 baru, je vše v pořádku. Pokud kolem 1 baru, je třeba písek ve filtraci proprat. Záleží na výrobci dané pískové filtrace. V návodu k použití by měl mít přesný postup.

Čím zakrýt bazén

Do bazénu denně padají nečistoty, pyl, prach, listí. Jasná volba na zakrytí bazénu je polykarbonátové zastřešení před klasickou plachtou. Díky němu se můžeme v bazénu koupat i při nepříznivých podmínkách. Klasickými nebo solárními plachtami spíše zabráníme, aby nám neunikala v noci teplota vody a přes den se u solárních ohřála. A často při vyjímání plachty z bazénu nám z ní nečistoty stejně spadnou do vody a musíme je vysát.

Jestli jste správní milovníci bazénů, bazénový vysavač je u bazénu základ. Dají se pořídit od 2 000 až po automatické za 15 000 korun a více. Ty ale jednoduše do bazénu hodíte a oni čistí samy.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio