Abstrakce i realita od pánů Rybeckých v černošínském muzeu

24. leden 2023

Novou výstavu obrazů a soch rodiny Rybeckých můžete vidět do konce února v černošínském muzeu.

Výstava pánů Rybeckých

Nejstarší Jan Rybecký se narodil 1946 ve ve Strážnici. Je jedním ze zakladatelů Klubu výtvarníků Borska. Maluje realisticky, nejčastěji přírodu z Tachovska, zejména pak z okolí Malovic. K malbě nejčastěji používá pastel, ale také zkusil i uhel a tužku. Má za sebou řadu výstav. Malovat začal pod vedením Františka Trobla v Lidové škole umění v Tachově. Jeho vzorem a také konzultantem je akademik František Hodonský a také akademik Josef Břečka. K umění vedl odmala i své dva syny Martina a Pavla.

Martin Rybecký rád pracuje se dřevem, proto na této výstavě uvidíte jeho sochy. Sochy vznikají náhodou a neplánovaně. Prostě něco vzniká při práci, sochař drží dřevo v ruce, zkoumá tvar, barvu dřeva a přemýšlí, jak materiál opracovat. Po několika hodinách dostává dřevo tvar, který se postupně dodělává. Někdy je socha hotová za pár dní, jindy čeká na dokončení třeba i rok.

Výstava pánů Rybeckých

Nejmladší Pavel Rybecký se, stejně jako otec, věnuje malbě, ovšem abstraktní, kdy rád používá různé jasné barvy. Barvy prý na něj samy hovoří. Je potřeba je skládat tak, jak to autor náhle pociťuje. A ihned po dokončení Pavel Rybecký ví, jak se obraz jmenuje. Poslední dobou přidává do obrazů i pravé zlaté dvacetičtyřkarátové listy. Tvoří jen za čisté pohody, ke které prý patří i pivo či cigaretka.

Spustit audio