5 ročníků, 25 dětí, 7 prvňáčků. Začátek školního roku v jedné z nejmenších malotřídek v republice

6. září 2023 09:22

V pondělí 4. září 2023 šly děti po letních prázdninách znovu do školy. Spousta škol si pro nové prvňáky i pro ostatní děti připravila slavnostní zahájení, kde žáky přivítaly jejich paní učitelky. Na jednom slavnostním začátku nového školního roku byl v Kunraticích u Cvikova i redaktor Matěj Klimša.

„V letošním školním roce nastoupilo sedm žáků. I letos jsme měli možnost přivítat do první třídy jednu dívku, která pochází z Ukrajiny. Já se na nový školní rok vždycky těším, protože už několik let mám možnost vítat prvňáčky a vlastně ta práce je každý rok úplně jiná.,“ prozradila třídní učitelka Markéta Klimšová.

V Kunraticích u Cvikova je celkem 5 ročníků základní školy, v tomto školním roce tam bude chodit celkem 25 dětí z obce a blízkého okolí. Třídní učitelky jsou tam dvě a výuka probíhá v takzvaných malotřídkách. To znamená, že se v jedné učebně společně vzdělávají prvňáci s druháky; ve druhé pak třeťáci, čtvrťáci a páťáci.

„My jsme taková trošku specifická škola tím, že jsme jedna z nejmenších malotřídek v republice, takže všechny děti známe a atmosféra je tady, řekl bych, víc než přátelská. Třeba polovička dětí říká naší paní školnici ‚teto‘. Takže jsme taková, řekl bych, až rodinná škola,“ popsal s úsměvem ředitel školy Zdeněk Dvořák.

Na zahájení školního roku na tamním hřišti postupně přicházely děti v doprovodu svých rodičů. Někteří měly i kornouty s bonbóny pro nové kamarády. Jako každý rok děti na úvod přivítal nezávislý starosta obce Michal Iwanejko.

„Připravili jsme nejenom malý dáreček, ale i několik, troufnu si říct, motivačních slov do první třídy, aby děti pochopily, že ty známky, na které se klade takový důraz, nejsou to nejdůležitější,“ řekl starosta, podle kterého je sedm prvňáčků neobvyklý počet.

„Já bych řekl, že je to číslo spíše výjimečné, většinou máme méně. Pamatuji si i rok, kdy jsme měli jednu holčičku do první třídy,“ doplnil.

Jak to vypadalo ve třídě první školní den? A jak se do školy těšily děti, pro které to bylo „poprvé“? Poslechněte si reportáž.

autoři: Matěj Klimša , reČRoL
Spustit audio

Související