4. 4. uplyne 110 let od narození Václava Čtvrtka. Nenarodil se ale ve čtvrtek, jak si mnozí myslí

1. duben 2021

Oblíbený spisovatel pohádek pro děti Václav Čtvrtek se původně jmenoval Václav Jan Maria Cafourek. Jméno si změnil v padesátých letech, inspirací mu bylo datum jeho narození - 4. 4. 1911.

Kdo by neznal Rumcajse, vílu Amálku nebo Makovou panenku. Jejich autor, spisovatel pohádek a příběhů pro děti Václav Čtvrtek, ovlivnil svým rozsáhlým dílem řadu dalších umělců. Podle jeho knih vznikly ve spolupráci s Československou televizí seriály Pohádky z mechu a kapradí, O loupežníku Rumcajsovi, O loupežnickém synku Cipískovi, O makové panence a motýlu Emanuelovi, Říkání o víle Amálce a další.

Václav Čtvrtek se narodil 4. dubna 1911 jako Václav Jan Maria Cafourek. "Po druhé světové válce začal pracovat v tehdejším Československém rozhlase, kde se stal vedoucím vysílání pro děti a mládež. Na konci padesátých let si nechal změnit příjmení. Ne ale proto, že se narodil ve čtvrtek, jak si mnozí lidé myslí, ale proto, že se narodil 4. 4.," vysvětluje redaktorka Alžběta Havlová.

Od šedesátých let se Václav Čtvrtek už naplno věnoval literární činnosti. Svými pohádkami a příběhy pro děti se hlavně snažil dělat dobrou náladu.

Kdo má dobrou náladu tomu, tomu se na světě líbí a tomu se na světě také dobře žije.
Václav Čtvrtek

U příležitosti výročí 110. narozenin Václava Čtvrtka vydává Supraphon osmnáctihodinový audioknižní komplet, který obsahuje přes 120 jeho pohádek.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.