37 tisíc lahví Černé vdovy po zásluze vypili osvoboditelé

27. září 2022 17:03, aktualizováno

Světoznámý podnik Bohemia Sekt ze Starého Plzence v letošním roce slaví. Základy výroby šumivého vína, neboli sektu, zde byly položeny už před celými 80 lety.

Roku 1942 si Českomoravské vinné sklepy pronajaly část zavřeného staroplzeneckého pivovaru. Ve zdejších sklepích pak započalo zakvášení historicky prvního sektu, který dozrával na jaře roku 1945, kdy Starý Plzenec vítal americké osvoboditele. „Američané sem přijeli 6. května a na uvítanou jim tady dali ochutnat červený sekt, kterému dali později jméno Black Widow, tedy Černá vdova,“ sdělil na úvod bývalý dlouholetý pracovník, dnes spolupracovník společnosti Bohemia Sekt, Václav Soukup.

Sekt dostal název po amerických bombardérech operujících nad Plzní. „Američané chtěli z Plzence pokračovat dále do Prahy, ale dojeli jen do Nezvěstic, kde už byla demarkační čára, takže se museli otočit a vrátit se do Plzně. Jelikož zde byl v té době už poměrně rozlehlý závod, vojáci se ubytovali tady v Plzenci. První várku červeného sektu, což bylo 37 tisíc lahví, americká armáda zakoupila. A jelikož odtud poslední vojáci odjížděli až začátkem listopadu, všechno vypili, a tento sekt se nikdy nedostal ani na pulty obchodů,“ řekl Soukup.

Rozdíl mezi pravým šampaňským a sektem

Klasická výroba sektu je ve Starém Plzenci spjatá se jménem Louis Girardot, což byl francouzský odborník a rodák ze Champagne. „V tomto sklepě dělal v 50. letech sklepmistra a naučil zdejší technology, jak se dělá pravé šampaňské ve Francii,“ doplnil spolupracovník. Pravé šampaňské se pak od šumivého vína liší zejména tím, že takto označené víno musí být původem pouze z oblasti Champagne. Sekty obecně mohou pocházet v podstatě odkudkoliv.

„Zásadním milníkem společnosti a zdejší výroby sektu byl rok 1970, kdy vznikla značka Bohemia Sekt, a vína se začala vyrábět charmatovou metodou, což znamená kvašením a zráním v tancích,“ uvedl marketingový ředitel společnosti Martin Fousek, který dodal: „Pracuje tady spousta lidí ze Starého Plzence a okolí. Firma zde má historii a tradici. Vyrábíme nápoj, který indikuje radost a veselí. Lidé mají rádi bublinky a rádi se k nim vrací, takže pokud se trh bude takto vyvíjet i nadále, bude tady Bohemia Sekt ještě hodně dlouho.“

Dvojité jubileum

Nejen Bohemia Sekt, ale právě i pan Václav Soukup letos slaví významné jubileum: „Já jsem letos oslavil stejně jako „Bohemka“ 80 let. Zrovna teď zde bude uspořádána výstava k 80 letům podniku, a já jsem byl požádán o zahájení vernisáže,“ dodal bývalý pracovník, dnes spolupracovník, průvodce a pamětník Václav Soukup.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio