300 kamer bude hlídat Fakultní nemocnici Plzeň

17. září 2019 15:35

Plzeňská fakultní nemocnice chce zvýšit bezpečnost svých pacientů i personálu. V současnosti je v areálu na Borech i na Lochotíně dohromady 170 bezpečnostních kamer a další desítky budou přibývat. Postupně se také mění zabezpečení vstupních dveří na jednotlivá oddělení

„Zdravotník přiloží čip, dveře se otevřou. Když chce vejít někdo, kdo čip nemá, zazvoní na personál a na kameře je vidět, kdo chce vstoupit,“ vysvětluje u vstupních dveří na oddělní JIP zástupkyně přednosty plicní kliniky Gabriela Krákorová a dodává: „Ten systém je velmi bezpečný. Přispívá jak k ochraně pracovníků, tak pacientů.

Tam, kde je vstup pouze na zvonek, má personál situaci horší. Musí se jít vždy podívat, kdo za dveřmi stojí a společně s rodinou pacienta, která jde na návštěvu, může třeba proklouznout i nezvaný host. „Ten vstup na oddělení je v podstatě nehlídaný a budeme rádi, až i zde bude kamerový systém,“ doplňuje MUDr. Krákorová.

Automatické dveře s kamerou, které se otevírají pomocí kartičky s čipem už mají všechny jednotky intenzivní péče, ARO a operační sály. Další se postupně přidávají, říká bezpečnostní manažer fakultní nemocnice Zdeněk Procházka: „Nejprve jsme řešili internu a ambulance na Lochotíně. V letošním roce jsme zajistili dveře v areálu na Borech. Prioritou jsou teď všechna lůžková oddělení.“

Kriminalita se nevyhýbá ani fakultní nemocnici

Nemocnice se potýkala s nežádoucími osobami. V budovách se pohybovali třeba bezdomovci. Zaznamenán byl i pokus o fyzické napadení, který řešila policie. Nemocnici se nevyhýbají ani krádeže. Aby podobných případů ubylo, budou se v obou nemocničních areálech doplňovat během následujících dvou let další bezpečnostní kamery. „Jejich celkový počet je 300. Jsou to chytré kamery, které dokážou rozpoznat obličej člověka. A pokud dotyčná osoba má u nás už záznam, že byla z nějakého důvodu problémová, tak z velína hned přijde informace pro ochranku, aby byla připravena zakročit,“ popisuje ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio